AMSTERDAM - Automobilisten en andere weggebruikers: opgelet. Vanaf 8 april 2019 ziet u snorfietsers op de rijbaan binnen de ring A10.

Dit is wat u daarover moet weten.

Blauwe kentekenplaat
Snorfietsers op de rijbaan. Dat is wennen, ook voor automobilisten en andere weggebruikers. Let dus goed op vanaf 8 april. U herkent snorfietsers aan de blauwe kentekenplaat. Ze mogen maximaal 25 kilometer per uur. Snorfietsers rijden rechts van het midden, net als bromfietsers.

Geef elkaar de ruimte
Voor snorfietsers zelf is de verandering op 8 april het grootst: een helm, soms een stukje omrijden en natuurlijk een nieuwe plek in het verkeer. Geef ze daarom de ruimte op de rijbaan. Dat doet u het beste door u aan de normale verkeersregels te houden. Zo kan iedereen veilig deelnemen aan het verkeer:
Bewaar voldoende afstand
Pas uw snelheid aan als dat nodig is
Haal alleen in als dat toegestaan én veilig is

Veiligheid voorop
Het is natuurlijk niet helemaal nieuw. Aan bromfietsen op de rijbaan is iedereen al gewend. Toen die op de rijbaan gingen rijden (in 1999) mochten ze maximaal 30 km per uur. Direct al in het eerste jaar waren er 15% minder bromfietsslachtoffers. En daar gaat het natuurlijk om: minder verkeersslachtoffers, grotere verkeersveiligheid.

Beter zichtbaar
De enorme drukte op onze Amsterdamse fietspaden zorgt nu voor onveilige situaties. Voor fietsers maar óók voor snorfietsers. Veel automobilisten herkennen deze situatie: je komt aanrijden op een kruispunt, wilt rechtsaf slaan en ziet de snorfietser op het fietspad bíjna over het hoofd. Op deze manier zijn al veel ongelukken ontstaan. Snorfietsers zijn na fietsers zelfs de grootste groep ernstige verkeersslachtoffers. Op de rijbaan zijn snorfietsers beter zichtbaar voor u als automobilist en kunt u dus beter rekening met ze houden.

Meer weten
Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/snorfiets.