AMSTERDAM - Het Museumplein staat deze week in het teken van de derde editie van de Urban Sports Week Amsterdam (USWA) en de wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. Alle bezoekers kunnen 5 dagen lang spectaculaire wedstrijden en competities verwachten. Ook kunnen ze clinics volgen in verschillende urban sports, zoals inline skaten, BMX’en en Freerunnen.

“We zien dat urban sports erg populair is onder jongeren in Amsterdam”, zegt wethouder Kukenheim (Sport). ”Het zijn sporten die echt bij de stad passen, want je kunt ze praktisch overal doen zoals op straten en pleinen en je kan er zelf vorm aangeven. Het mooie is ook dat het niet alleen om het spel of het bewegen gaat, maar om de hele cultuur eromheen. Juist die cultuur is voor velen de motivatie om te blijven sporten. Daarom is het zo goed dat alle kinderen in Amsterdam deze week deze mooie sporten kunnen beleven en uitproberen op het Museumplein.”

Urban Sports
In de stad vindt een groot aantal events plaats, variërend van wedstrijden en kampioenschappen tot demo’s en clinics in urban sports zoals BMX, inline-skating, skateboarding en 3×3 basketbal. Voor Amsterdammers is het een unieke kans om de beste nationale en internationale atleten in actie te zien. En voor de vele amateur deelnemers is het een unieke kans hun kunsten te tonen voor een groot publiek. Urban topsporters krijgen in Amsterdam ook in 2019 een passend stedelijk podium om hun skills te laten zien

FIBA 3x3 WorldCup
Centraal staan de Wereldkampioenschappen 3x3 basketbal. Dit is een snelle, urban variant op het bekendere 5x5 basketbal. Het toernooi wordt gehouden in een speciaal hiervoor gebouwd tijdelijk stadion. De eerste wedstrijden starten dinsdag; zondag is de finale. Nederland doet zowel bij de mannen als bij de vrouwen mee.

NK BMX
Terwijl in het stadion alles draait om de topsport, is buiten het stadion aandacht voor alle niveaus. Er zijn diverse amateurwedstrijden met op zaterdagmiddag het open NK BMX. Ook bezoekers die nog nooit iets aan urban sports hebben gedaan kunnen iedere dag meedoen aan diverse open trainingen. Alle activiteiten buiten het stadion zijn gratis toegankelijk.