AMSTERDAM - Donderdag 16 november is sporthal Elzenhagen in Amsterdam Noord officieel geopend door de bijzondere LED-vloer in gebruik te nemen. Deze vloer past met één druk op de knop de belijning op de grond aan op de sport die op dat moment gespeeld wordt. Elzenhagen is de eerste sporthal met een LED-vloer van dit formaat in Nederland.

De opening van sporthal Elzenhagen door wethouder Mbarki past in de transformatie van het gebied Elzenhagen Zuid naar een groene, stedelijke buurt.

Wethouder Mbarki (Sport): “Elzenhagen Zuid is volop in ontwikkeling, met nieuwe woningen en scholen. Wij vinden het belangrijk dat alle Amsterdammers voldoende kunnen bewegen, en daar horen dus ook voldoende en hoogwaardige sportvoorzieningen van hoge kwaliteit bij. De sporthal, met deze indrukwekkende vloer, is daar een mooi voorbeeld van. ”

Grote zaal, unieke vloer en daarmee multifunctionele zaal

De vernieuwde sporthal bestaat uit een grote en een kleine zaal. De grote zaal is ruim 1400 vierkante meter en heeft verschillende delen, zodat drie groepen tegelijk kunnen sporten. Dankzij de LED-vloer kan met één druk op de knop per veld de belijning ingesteld worden. De zaal verandert in een oogwenk van negen badmintonvelden in drie volleybalvelden of naar één groot basketbalveld. Door alleen de belijning te gebruiken die nodig is, ontstaat er meer rust en focus voor de sporters. Dat is ook bevorderlijk voor sporters met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Ook raakt deze vloer veel minder snel beschadigd dan een PVC- of houten vloer. Ze is daarmee een stuk duurzamer in gebruik en beter te gebruiken door mensen in een rolstoel of met rollerskates, en voor evenementen waar geen sport bij wordt beoefend.

Kleine zaal

Naast de grote zaal is er een kleine zaal van ruim 500 vierkante meter. Deze zaal heeft een standaard sportvloer, waarvan de belijning in overleg met de omliggende scholen is ontworpen. Er hangen in de kleine zaal ook bokszakken en er is een boulderwand.

Duurzaam gebouw

In maart 2022 ging de eerste paal in de grond voor de nieuwe sporthal Elzenhagen. De hal is gebouwd nabij de vorig jaar geopende atletiekbaan bij sportpark Elzenhagen. De sporthal is voorzien van 428 zonnepanelen, het overvloedig regenwater wordt in een kelder onder de hal opgevangen en op de begane grond is de sportvloer van de voormalige Apollohal gebruikt om de wanden af te werken.

Gebruik

De sporthal huisvest Nederlands kampioen VOC handbal. Daarnaast maakt eredivisieteam VNS United zaalvoetbal gebruik van de locatie. De scholen Xplore en Vonk zullen overdag gebruik maken van de sporthal.