AMSTERDAM - Op vrijdag 17 mei opende Jan-Bert Vroege, stadsdeelbestuurder Oost, Journeys to a Home, een unieke foto-expositie in Betondorp. Op vijf locaties in de wijk vertelt de internationaal bekende fotograaf César Dezfuli vijf verhalen. De expositie laat zien hoe een aantal nieuwe Amsterdammers, die hun thuisland zijn ontvlucht, in Amsterdam Oost hun leven opnieuw opbouwden. Dezfuli werkte al eerder met dit thema voor een ander project genaamd Passengers. Deze fotoreportage werd in 2023 bekroond met een World Press Photo Award. Journeys to a Home kan worden gezien als vervolg op dit project. Met behulp van stadsdeel Oost, Eigen Haard en made.in.betondorp is het project op touw gezet. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en tot en met 16 juni 2024 te zien.

Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: “ik ben verheugd dat het kunstproject Journeys to a Home te bewonderen is in Betondorp. Dit soort laagdrempelige projecten in de buurt maken kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk. Geen formele toegangsprotocollen, geen entreekosten, enkel het bewonderen van creativiteit en expressie. Bovendien biedt het de mogelijkheid om door de wijk te wandelen en dat is absoluut een aanrader want het is een unieke buurt met geschiedenis en een eigen verhaal. Een prachtige start voor de viering van 100 jaar Betondorp; ga dat zien, ga dat zien”.

Vijf verhalen, vijf locaties
Vijf verschillende Amsterdammers met een migratieachtergrond vertellen hun verhaal en zijn op camera vastgelegd door Dezfuli. De reportage is te zien op vijf verschillende locaties in Betondorp. Het startpunt is de Groene Lotus, een creatieve ruimte en winkel op Brink 28. Hier vindt de bezoeker informatie over de locaties en de route. Elke locatie vertelt een verhaal van een van de vijf nieuwe Amsterdammers. De expositie geeft een antwoord op waar de geportretteerden vandaan komen, welk leven zij achter lieten en wat hen tegenwoordig in het dagelijks leven bezighoudt. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 18 mei tot zondag 16 juni elke week van donderdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Meer informatie over de verschillende locaties en geportretteerden is te vinden op: activiteiten.amsterdam.nl/foto-expositie-journeys-to-home/.

Made.in.betondorp
Deze foto-expositie is voor een belangrijk deel georganiseerd door made.in.betondorp, een sociaal en cultureel platform in de buurt. Met de gemeente Amsterdam en diverse samenwerkingspartners worden er kunstzinnige en maatschappelijke projecten op touw gezet. De soort projecten organiseren zij in woningen van Eigen Haard die minder dan drie maanden leeg staan vanwege het renovatietraject in de wijk. Het doel is bewoners verbinden door kunst en cultuur en Betondorp op de kaart zetten met meer waardering voor de cultuurhistorische waarde van de wijk.