AMSTERDAM - De uitvaart van de heer E. Belserang is verlopen zonder openbare orde verstoringen of problemen voor het verkeer. De rouwstoet met auto's en motoren reed in de ochtend vanaf de Rivierenbuurt via Amstelveen naar Zuidoost. Aan de route waren voorwaarden gesteld door de burgemeesters van Amstelveen en Amsterdam. In Zuidoost namen 100 nabestaanden in een uitvaartcentrum afscheid van de overledene. Buiten waren enkele honderden mensen aanwezig die zich niet aan de coronamaatregelen hielden, maar geen bedreiging vormden voor de openbare orde of strafbare feiten pleegden.


Bij begraafplaats Zorgvlied werd het druk aan het einde van de middag. Ook hier verzamelden zich enkele honderden mensen. De politie was er aanwezig om toe te zien op een ordelijk verloop, onder andere door de aanwezigen weg te houden bij de woonboten in de Amstel. Op begraafplaats Zorgvlied mochten 100 personen aanwezig zijn bij de begrafenis. De politie heeft de toegang tot Zorgvlied tijdelijk moeten afsluiten om te voorkomen dat er meer mensen het terrein op gingen.

De burgemeesters van Amsterdam en Amstelveen namen eerder vandaag maatregelen om de openbare orde te beschermen, overlast voor het verkeer en bewoners te beperken en het plegen van strafbare feiten te voorkomen. Om die reden werden langs de route van de rouwstoet veiligheidsrisicogebieden ingesteld zodat de politie personen preventief kon fouilleren op onder andere vuurwerk. Daarbij zijn meer dan 150 stuks vuurwerk in beslag genomen waaronder fakkels als ook verboden explosief vuurwerk. De politie vermoedt dat personen in het gebied fakkels hebben verstopt die werden afgestoken bij aankomst van de rouwstoet. Het Openbaar Ministerie heeft verschillende beelden veilig gesteld en doet onderzoek naar strafbare feiten, zoals het afsteken van vuurwerk. De politie heeft op geen enkel moment geconstateerd dat personen de zogeheten colors van de verboden motorclub Satudarah droegen.