AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat door met de maatregelen om de drukte in de binnenstad te beheersen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het aantal handhavers en hosts op de Wallen wordt uitgebreid. Deze week gaat ook op het Rembrandplein en Leidseplein extra personeel de straat op voor de naleving van de 1,5 meter regel. In het Wallengebied geldt vanaf dit weekend een verbod op de verkoop van alcohol in winkels.


Burgemeester Halsema roept alle dagjesmensen en toeristen op om drukte te vermijden en daarover van tevoren goed na te denken bij een bezoek aan de stad. De drukte en het gebrek aan ruimte in de krappe straten in de binnenstad blijven een punt van zorg vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s. Halsema heeft namens de Veiligheidsregio het landelijk Outbreak Management Team om advies gevraagd over de aanpak van het coronavirus in relatie tot de toename van buitenlandse en Nederlandse bezoekers aan Amsterdam.

Femke Halsema, voorzitter veiligheidsregio en burgemeester: “We nemen deze maatregelen omdat we verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van bewoners en bezoekers. Daarbij hoort ook een dringend beroep op iedereen die onze stad bezoekt, wees voorzichtig, vermijdt drukte en volg de coronaregels. Het is van groot belang dat iedereen afstand houdt van elkaar, zowel de Amsterdammer als de internationale toerist. Op straat en in de horeca. Alleen met elkaar kunnen we nieuwe uitbraken van het virus voorkomen. Een nieuwe lock down is het laatste wat we willen.”

Potentiele dagjesmensen en toeristen die zich oriënteren op een tripje naar Amsterdam worden vanaf nu via social media actief opgeroepen de weekenddrukte te vermijden en hun trip doordeweeks (maandag tot en met donderdag) te plannen. Doordeweeks is het vooralsnog op de meeste plekken rustiger dan in het weekend. De campagne wordt in meer talen uitgevoerd (Nederlands, Duits en Engels). Ook toeristen die zich al in Amsterdam bevinden worden via advertenties op hun social media gewezen op de coronamaatregelen en gewaarschuwd drukke plekken te vermijden.

Het verbod op de verkoop van alcohol in winkels in het Wallengebied wordt ingevoerd op donderdag tot en met zondag, vanaf 16.00 tot na middernacht. Alcohol die wordt gekocht in winkels wordt vaak op straat geconsumeerd. Als gevolg daarvan houdt het publiek zich minder goed aan de 1,5 meter regel en ontstaan er risico’s voor handhavers als ze deze mensen aanspreken op hun gedrag. De maatregel duurt tot 1 september. In cafe’s en restaurants blijft de verkoop van alcohol toegestaan.

De meeste maatregelen om de drukte te beheersen zijn sinds vorig weekend van kracht. Voor straatartiesten geldt in het centrum en op het Museumplein een verbod tot 1 september, omdat ze grote groepen kunnen aantrekken. Op de Wallen begeleiden hosts en verkeersregelaars de bezoekersstromen en doseren ze de toegang via stegen als dat nodig is. Op vrijdag en zaterdag wordt er in de avonduren eenrichtingsverkeer ingesteld. Als het te druk wordt kan besloten worden delen van het Wallengebied tijdelijk af te sluiten voor bezoekers. Bewoners kunnen op elk moment het gebied in en uit.

Om meer ruimte te creëren voor het winkelend publiek, wordt op zaterdag en zondag bij toenemende drukte eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat. De richting loopt dan vanaf de Dam richting het Muntplein. Vanaf de Heiligeweg is geen toegang tot de Kalverstraat, vanaf het Spui wordt het publiek richting De Munt geleid. Bij te grote drukte kan er gedoseerd worden en in het uiterste geval wordt de straat tijdelijk afgesloten. Met behulp van tekstkarren en berichten op Twitter en Facebook wordt het publiek geïnformeerd en gewaarschuwd over grote drukte en eventuele afsluitingen.

De burgemeester en de stadsdeelvoorzitter centrum hebben begin deze week met ondernemers uit de binnenstad gesproken over de maatregelen. Een nieuw overleg volgt na dit weekend.