AMSTERDAM - Vorig jaar organiseerde de gemeente Amsterdam een reisproef waarbij ze Amsterdammers uitdaagden om het twee maanden zonder hun auto te stellen en in plaats daarvan met ander vervoer te reizen. De eerste ronde van de proef is succesvol verlopen. Daarom organiseert de gemeente een tweede ronde. Wilt u ook proberen hoe het is om te reizen zonder gebruik te maken van uw auto? Geef u dan voor 28 februari op!

Het doel van de proef is om te kijken wat Amsterdammers doen als zij hun auto niet meer kunnen gebruiken en in plaats daarvan de fiets, het openbaar vervoer, deelauto’s of andere vormen van vervoer moeten gebruiken. Zo komt de gemeente te weten welke alternatieven we moeten verbeteren. Want uiteindelijk willen ze dat minder mensen een eigen auto bezitten in Amsterdam. "Dat lukt natuurlijk alleen als wij voor goede alternatieven zorgen. De resultaten van de eerste reisproef eind vorig jaar zijn positief: van de 34 deelnemers hebben er 14 hun auto daadwerkelijk weg gedaan. Zij stappen volledig over op ander vervoer."

Hoe het werkt
Wie meedoet aan de proef, levert zijn of haar auto in voor twee maanden en gebruikt ander vervoer. De auto wordt elders veilig geparkeerd en de parkeervergunning wordt gedurende die twee maanden op non-actief gezet. In ruil daarvoor krijgen de proefreizigers een reistegoed bij alle aangesloten vervoerders. Die registreren het gebruik van de deelnemers tijdens de proefperiode. De geregistreerde reisgegevens gebruiken wij voor ons onderzoek.

Regels
Alleen mensen die een eigen auto bezitten en een parkeervergunning hebben kunnen aan de proef meedoen. Tijdens de proef kunt u dus geen gebruik maken van uw parkeervergunning; deze gaat na de proef weer gewoon door. De kosten van de vergunning krijgt u bij het reistegoed. En tussendoor toch even een keertje met uw eigen auto reizen is er ook niet bij; er zijn immers voldoende alternatieven. Op amsterdam.nl leest u meer over de voorwaarden en de vervoerders die bij de proef zijn aangesloten.

Tweede ronde
Voor de tweede ronde zoeken we 65 deelnemers. U kunt zich tot 28 februari online inschrijven. De proef gaat draaien in maart en april. 2 maart is het inlevermoment en start de proef.

Meer weten
Reisproef 2 maanden zonder auto