AMSTERDAM - Woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege het coronavirus gaan de verkiezingen dit jaar anders dan anders. De verkiezingen worden zo veilig mogelijk georganiseerd. Zo kunnen kwetsbare mensen op meerdere dagen hun stem uitbrengen en mogen 70-plussers ook per brief stemmen. U kunt zelfs stemmen vanuit de auto. Maak dus gebruik van uw stemrecht.


Eerder stemmen

Op ongeveer 50 locaties kunnen kiezers ook al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart stemmen, tussen 7.30 en 21.00 uur. U kunt op de digitale kaart zien welke locaties dat zijn. Vroegstemmen is vooral bedoeld voor kiezers met een kwetsbare gezondheid, zodat zij in alle rust hun stem kunnen uitbrengen. In alle gevallen kunt u natuurlijk ook op 17 maart stemmen.

Briefstemmen
70-plussers hebben dit jaar ook de mogelijkheid om per brief te stemmen. Zij ontvangen, naast de brief met de stempluspas, een brief met het briefstembiljet en uitleg over het stemmen per brief. Kiezers moeten hun stem uiterlijk 12 maart om 17.00 uur op de post doen. U kunt de briefstem van 10 maart tot en met 17 maart 21.00 uur ook afgeven bij een Stadsloket. Alle briefstemmen moeten op 17 maart binnen zijn om meegeteld te kunnen worden.

Stemmen vanuit de auto
Voor het eerst kunt u dit jaar snel, veilig en heel makkelijk stemmen vanuit de auto, in het speciale stembureau bij de RAI. Vanwege de stemvrijheid en het stemgeheim mogen er geen andere volwassenen bij u in de auto zitten. Voor eventuele passagiers geldt dus dat ze even moeten uitstappen tijdens het stemmen. Bij de RAI komen 4 autostemstraten, 1 fietsstemstraat en een aantal gewone stembureaus. De gewone stembureaus zijn alleen open op 17 maart; de autostemstraten en fietsstemstraat ook op 15 en 16 maart.

Stemmen per volmacht
Als u niet zelf naar het stembureau kunt of wilt komen, kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dat noemen we stemmen bij volmacht. De gemachtigde mag voor maximaal 3 andere mensen stemmen en moet deze stemmen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Om iemand te machtigen, vult u de achterkant van uw stempas in en zet u uw handtekening. Degene die voor u gaat stemmen, moet eveneens ondertekenen. Deze persoon moet daarnaast een kopie van uw geldige identiteitsbewijs meenemen.

Veiligheid staat voorop
Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, voldoen alle stembureaus uiteraard aan de coronamaatregelen. Iedereen moet in het stembureau een mondkapje dragen. Een medewerker van het stembureau zorgt dat mensen voldoende afstand houden en dat het niet te druk wordt. Op amsterdam.nl/verkiezingen kunt u op de verkiezingsdag zien hoe druk het is op de stembureaus en een stembureau kiezen waar het rustig is. Iedere kiezer krijgt voor het stemmen een eigen potlood uitgereikt.