AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en ontwikkelcombinatie OMC willen van een betonnen parkeertunnel in de buurt van de Johan Cruijff ArenA een tijdelijke plek voor nachtcultuur maken. Hiervoor zoeken ze cultuurmakers die ‘De Tunnel’ tot leven brengen.

Reinier Van Dantzig (Ruimtelijke Ordening): “Het is een enorme uitdaging om verspreid over de hele stad geschikte locaties te vinden voor dit soort initiatieven. Geweldig dat we deze tijdelijke locatie echt goed kunnen gaan gebruiken. Een aanwinst voor de wijk.”

Touria Meliani (Kunst en Cultuur): "Nachtcultuur is van groot belang voor kunst en cultuur in onze stad. Met De Tunnel krijgt Zuidoost er een plek bij die ruimte biedt aan experiment, expressie en cultuur – ook na zonsondergang."

Gezocht: cultuurmaker met tunnelvisie


Op de plek waar over een aantal jaar het project Eleven Square wordt gerealiseerd, is om bouwtechnische redenen de tunnel naar de toekomstige parkeerplaats al aangelegd. De komende twee tot drie jaar biedt dit kans voor een culturele invulling. De gemeente Amsterdam is daarvoor op zoek naar enthousiaste en ondernemende cultuurmakers of initiatieven op het gebied van nachtcultuur die deze plek willen gebruiken voor concerten, festivals, exposities of evenementen en nachtprogrammering.

Ontwikkeling ArenAPoort-West

In de komende jaren verrijzen in Arenapoort-Westgebied rondom de Johan Cruijff ArenA en de Ziggo Dome nieuwe woningen, werkplekken en vrijetijdsvoorzieningen. In aanloop daar naartoe wil de gemeente Amsterdam het gebied een impuls geven. ArenAPoort-West is het grootste uitgaanscentrum van Nederland. Het gebied is nu vooral in gebruik tijdens grootschalige evenementen. Het idee is daar een kleinschalig en lokaal programma aan toe te voegen, zodat bezoekers langer in het gebied blijven en er ook meer publiek uit Zuidoost wordt aangetrokken.

Ruimte voor nachtcultuur

Door de tunnel ter beschikking te stellen wil de gemeente tegemoetkomen aan de grote behoefte aan meer ruimte voor nachtcultuur in de stad. Met de in 2021 verschenen Nachtvisie heeft de gemeente het belang van de nachtcultuur benadrukt. In het coalitieakkoord is onderschreven dat er in gebiedsontwikkeling ruimte moet worden gemaakt voor nachtcultuur, bijvoorbeeld door tijdelijke invulling van ruimte.

Tender


Om de juiste partij te vinden, die bij voorkeur samen met lokale ondernemers en programmeurs een aantrekkelijk nachtprogramma op deze plek ontwikkelt en realiseert, is een tender uitgeschreven. Geïnteresseerde partijen kunnen tot 16 juni 2023 hun plan indienen via de website van de gemeente Amsterdam:
www.amsterdam.nl/tunnelvisie.