AMSTERDAM - Mensen die geïnteresseerd zijn in werken in (jeugd)zorg of welzijn, maar niet de juiste opleiding hebben, kunnen vanaf vandaag terecht bij het Transferpunt Zorg en Welzijn. Dit platform koppelt mensen op basis van hun vaardigheden aan werk in zorg en welzijn.


Wethouder Simone Kukenheim (zorg, jeugd, arbeidsmarkttoeleiding): “De coronacrisis legt een enorme druk op onze samenleving. Dat geldt zeker ook voor de zorg- en welzijnsector, die voor corona al met tekorten kampte. Tegelijkertijd verliezen veel mensen nu of binnenkort hun baan en moeten op zoek naar ander werk. Denk bijvoorbeeld aan werknemers uit de luchtvaart of de hospitalitysector. Zij hebben misschien geen achtergrond in zorg, maar zijn wel servicegericht, flexibel en stressbestendig. Allemaal skills die waardevol zijn binnen zorg en welzijn. Het Transferpunt Zorg en Welzijn helpt deze mensen na te gaan of en welke baan in zorg of welzijn op basis van hun vaardigheden bij hen past en welke (verkorte) opleidingen hiervoor nodig zijn.”

Mensen die zich aanmelden, krijgen snel duidelijkheid of werken in zorg of welzijn bij hen past, welke functie(s) aansluiten op hun vaardigheden en welke trainingen of versnelde opleidingstrajecten daarvoor gevolgd moeten worden.

De procedure bestaat uit vijf stappen. Er wordt gestart met een Zorgscan. Dit online instrument brengt op basis van werk- en opleidingsverleden en skills de kortste (opleidings-)route naar passende zorg- en welzijn vacatures in kaart. Vervolgens is er De Paskamer. Deze digitale ‘kamer’ brengt skills in kaart en koppelt deze aan functies in zorg en welzijn die samen met werkgevers zijn opgesteld. Er volgt daarna een gesprek met een loopbaancoach: in dit gesprek worden de resultaten uit de Zorgscan en De Paskamer besproken en besluit de deelnemer of zorg of welzijn bij hem of haar past. Mocht dat niet het geval zijn, dan helpt de loopbaancoach de deelnemer op weg naar een andere kansrijke richting op de arbeidsmarkt. Deelnemers die wel aan de slag kunnen in zorg en welzijn komen in dienst van een zorg- of welzijnsinstelling in een combinatie van werken en leren.

Pieter Stenger, bestuurder van Amstelring, is verheugd over de oprichting van het Transferpunt Zorg en Welzijn. “Amstelring gelooft erin dat samenwerking in de keten dé manier is om het tekort aan zorgpersoneel aan te pakken. Daarom zijn wij partner in dit innovatieve matchingconcept. Het helpt ons allemaal verder”.

Het Transferpunt Zorg en Welzijn is opgezet door House of Skills, in nauwe samenwerking met Stichting Amstelring, Sigra, samen Voor Betere Zorg (sVBZ), Zowelwerk, ROCTOP, Nova College, Hogeschool van Amsterdam, HAN University of Applied Sciences, TNO, CNV/James Loopbaan, FNV, UWV, gemeente Amsterdam, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn, Luchtvaart Community Schiphol en het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam.

House of Skills is een samenwerkingsverband van regionale overheden in de Metropoolregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam, UWV, CNV/James, FNV, ROC van Amsterdam, ROC Nova, de Hogescholen Amsterdam, Windesheim, Saxion, HAN, Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, TNO, SEO en AWVN. Zie ook: www.houseofskillsregioamsterdam.nl