AMSTERDAM - Zaterdag 26 mei traden de Toppers op in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA (66.000 man), Anouk zong voor 19.000 fans in een uitverkochte Ziggo Dome en Eddie Vedder bespeelde een uitverkochte Afas Live (6.500). Samen stonden zij garant voor zo’n 100.000 bezoekers. Inderdaad, zie dát maar eens in goede banen te leiden. En daar begint het verhaal over het OMC: het Operationeel Mobiliteitscentrum.

Operationeel Mobiliteitscentrum

Het OMC is een tijdelijke verkeerscentrale waar alle partijen die te maken hebben met vervoer, verkeer en veiligheid bij grote evenementen samenwerken als één team. Op grote schermen aan de muren worden camerabeelden getoond, op kaarten is te zien waar de files staan, welke wegen zijn afgesloten en op welke plekken er veel wordt getwitterd. Camerabeelden, social media, verkeer en vervoer, de bezetting van de parkeergarages: bakken vol informatie stroomt live binnen bij het OMC.

Mag ik een korte broek aan?

De uiterst actuele informatie van politie, gemeente, Rijkswaterstaat, NS, GVB en verkeerscentrales wordt gebruikt om de bereikbaarheid van het ArenAgebied te blijven waarborgen. Zo worden eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekt, en kunnen er direct maatregelen worden genomen. Denk aan: een omleidingsroute, het inzetten van extra verkeersregelaars of het openen van een extra parkeervak. Ook is er een team voor het beantwoorden van vragen via Twitter en Facebook. ‘Welke afslag moet ik nemen vanaf de A2? Kan ik met mijn rolstoel naar binnen en mag ik een korte broek aan’?

EK 2020

“Alles moet zo prettig mogelijk verlopen voor het publiek", zegt programmamanager Joshua Serrao. "We vergroten de bereikbaarheid van het ArenAgebied en informeren het publiek zo goed als mogelijk. We doen nu ervaring op voor de toekomst. En ervaring kunnen we goed gebruiken voor andere grote evenementen, bijvoorbeeld het EK 2020.”