AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 17 juni, is Harry Büller benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de onderscheiding vanwege het wereldwijd erkende belang van zijn werk voor de diagnostiek en behandeling van trombose en embolie. Büller ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Shula Rijxman.

Büller, opgeleid tot internist en gespecialiseerd op het gebied van de vasculaire geneeskunde, werkte in het AMC en als hoogleraar Vasculaire Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef bijna duizend publicaties in toonaangevende tijdschriften en was een pionier in de diagnostiek en behandeling van trombose en embolie.

Naast zijn werk voor het AMC is Büller vele jaren actief geweest voor de Gezondheidsraad. Hij was onder andere betrokken bij projecten over medical technology assesment en de bewaartermijn van medische gegevens. Daarnaast was hij voorzitter van de commissie die advies uitbracht over bevolkingsonderzoek en is hij benoemd tot Akademiehoogleraar van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen.

Orde van de Nederlandse Leeuw
De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde wanneer een bijzondere verdienste van zeer exceptionele aard wordt verricht voor de samenleving.