AMSTERDAM - De Tolhuistuin blijft als culturele vrijplaats in Amsterdam behouden. Met de gemeente Amsterdam is overeenstemming bereikt over vernieuwde huurafspraken tot 2021.

Open cultuurgemeenschap
Om een open cultuurgemeenschap met zichtbaarheid en betrokkenheid in Amsterdam Noord te kunnen behouden, zijn hernieuwde afspraken met huurders gemaakt. Er is onderscheid gemaakt tussen culturele huurders en commerciële huurders. Voor de commerciële huurders geldt vanaf heden een commercieel tarief, voor de culturele huurders is tot 2021 sprake van culturele tarieven. De culturele huurders hebben tot die tijd gelegenheid subsidie of andere financiële middelen te werven ter compensatie van de huurverhoging vanaf 2021. Ten behoeve van de open cultuurgemeenschap zijn hernieuwde voorwaarden van kracht voor de culturele huurders: een bijdrage aan het publieke programma met stadsbrede zichtbaarheid én betrokkenheid in Noord.

Toekomstbestendige samenwerking
Afgelopen week is een samenwerkingsovereenkomst getekend door Stichting Tolhuistuin, café-restaurant THT en Paradiso. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om te komen tot toekomstbestendige afspraken met een goede balans tussen culturele programmering, publieke zichtbaarheid, ontmoeting en commerciële belangen. Na de zomer krijgt de culturele programmering aan de IJzijde een meer zichtbare plek, naast de bestaande activiteiten van café-restaurant THT en Paradiso. Daarnaast zal de zichtbaarheid van De Tolhuistuin worden geoptimaliseerd.

Nieuwkomers en afscheid
Van een aantal trouwe huurders wordt afscheid genomen en nieuwkomers worden verwelkomd wat resulteert in een meer diverse en inclusieve samenstelling van huurders, als een goede afspiegeling van Amsterdam-Noord. Een aantal van de nieuwe huurders zijn sQuare, een platform voor jonge creatieve ondernemers en Oerol, die in de tuin net als theaterfestival De Parade, Eurosonic Noorderslag en festival Into The Great Wide Open specials uit hun programmering zullen tonen.

Na een aantal jaren wordt afscheid genomen van een aantal trouwe huurders, waaronder Framer Framed die zich opmaakt voor een volgende stap op een passende nieuwe locatie in Amsterdam Oost. De tentoonstelling HERE/NOW: Current Visions from Colombia, is nog te zien tot 30 juni. Op donderdag 20 juni vindt op de oude locatie een publiek afscheidsfeest plaats dat tegelijkertijd het vijfjarig jubileum van Framer Framed in De Tolhuistuin markeert.

Vernieuwde Tolhuistuin
Tolhuistuin biedt het hele jaar door programma's, binnen en buiten. Vanaf heden is De Tolhuistuin gestart met een programmalijn, waar publiek, bewoners en makers worden aangespoord om de tuin te gebruiken. De tuin is de gehele zomer open op werkdagen als 'kantoortuin' voor iedereen die in de buitenlucht wil werken. In het weekend is er laagdrempelige, vrij toegankelijke programmering. De Tolhuistuin transformeert zo van een traditioneel cultuurhuis naar een toekomstgerichte, inclusieve open cultuurgemeenschap, waarin de tuin als het groene hart centraal staat.