AMSTERDAM - In 2019 gaat de toeristenbelasting omhoog naar 7% in de hele stad. Nu is dat nog 6% in de stadsdelen Centrum, West, Zuid en Oost en 4% in de overige stadsdelen. De toeristenbelasting wordt geheven over de overnachtingsprijs en geldt voor alle aanbieders van logies.

Amsterdam heeft te maken met grote aantallen toeristen. Dat vraagt veel van de stad en de openbare ruimte. Daarom vragen we een eerlijkere bijdrage van toeristen en bezoekers aan de stad.

Ook voor cruisepassagiers
Ook rederijen die zee- en riviercruises aanbieden moeten vanaf 2019 toeristenbelasting betalen van € 8,- per passagier. Deze ‘dagtoeristenbelasting’ geldt alleen voor cruisepassagiers die niet in Amsterdam wonen en die Amsterdam als tussenstop aandoen, en niet voor passagiers voor wie Amsterdam het begin- of eindpunt van de cruise is.

De gemeenteraad heeft in 2017 ingestemd met de invoering van deze nieuwe belasting. Omdat cruises ruim van tevoren gepland en verkocht worden, hebben rederijen de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden.