AMSTERDAM - Vervelend hè, zwerfafval op straat? Gelukkig zijn er veel Amsterdammers die helpen met opruimen. Dat kan op 101 manieren. Je kunt gewoon rapen of grijpen, maar ook vissen of suppen. Hoe je het doet maakt niet uit, áls je het maar doet.

Lees hier hoe Roy en Amber het aanpakken.

Roy

Roy Carter is een bevlogen afvalambassadeur uit Nieuw-West. Elke dag gaat hij gewapend met een schep, grijper en afvalring de straat op om zijn buurt schoner te maken.

Ik hou van schoon

Roy: "Onderweg kom ik op straat veel weedzakjes, colablikjes, plastic flessen en fastfooddoosjes tegen. En lachgasballonnetjes en patronen. Ik kan daar niet zo goed tegen, want ik hou van schoon. Er zijn mensen die zeggen dat afval opruimen geen zin heeft, maar daar geloof ik niet in. Ik ben volhardend."

Niet alleen

"De mensen van de gemeentereiniging en Pantar doen erg hun best, maar zij kunnen het niet alleen. Van de gemeente heb ik 5 bezems in gebruik, die ik uitdeel aan andere actieve bewoners. Nu zijn er moeders die met hun kinderen een straat schoonhouden. Dat vind ik mooi."

De schoonste stad van de wereld

"Ik vind Amsterdam te mooi om te laten vervuilen. Een goede Amsterdammer laat geen troep achter. Wij wonen in zo’n mooie stad, dat we samen moeten zorgen dat Amsterdam de schoonste stad van de wereld wordt!"

Amber

Amber is woonbootbewoonster aan de Nieuwe Keizersgracht. Regelmatig gaat ze een rondje varen over de grachten met haar kleine bootje. Onderweg vist ze troep uit het water met haar schepnetje.

Troep in het water

Amber: "In het water ligt veel plastic van verpakkingen en tasjes. Vaak komt dat in de schroef van ons bootje, waardoor we niet verder kunnen varen. Ik neem nu altijd een schepnetje mee waarmee ik de troep uit het water vis. Als ik thuis ben, doe ik het afval in de prullenbak."

Aanspreken

"Ik verbaas me soms over het gemak waarmee mensen afval in het water gooien. Als ik ze daarop aanspreek, reageren ze soms verrast: ze zijn zich er niet eens van bewust wat ze aan het doen zijn. Anderen gaan schelden en roepen waar ik me mee bemoei."

Goed voorbeeld doet goed volgen

"Ik denk dat het helpt als men ziet dat iedereen een steentje kan bijdragen. Het opruimen hoeft echt niet alleen gedaan te worden door schoonmakers. Als iedereen een klein beetje helpt, scheelt dat al veel."