AMSTERDAM - Het Bijlmer Parktheater krijgt tijdelijk een extra locatie in Amsterdam Zuidoost. Het theater gaat deze plek, gelegen in de Amsterdamse Poort, de komende tien maanden gebruiken voor performances, programmering van partners en repetities van talentvolle jonge makers. Het college van B en W heeft ingestemd met een eenmalige subsidie van ruim zestig duizend euro aan het Bijlmer Parktheater, die de huur en de programmering op deze locatie mogelijk maakt.


Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): “Er is een groot tekort aan plekken voor cultuur in Zuidoost en daarnaast barst het Bijlmer Parktheater uit haar voegen. Het college heeft geld gereserveerd bij de Voorjaarsnota voor de renovatie en verduurzaming van het Bijlmer Parktheater en voor een extra theaterzaal in Zuidoost. Ondertussen blijven we zoeken naar meer locaties voor cultuur in dit stadsdeel. Met deze extra locatie voor het Bijlmer Parktheater voegen we nog meer kunst en cultuur toe aan het stadsdeel en is er een plek bij voor nieuw talent dat een stempel kan drukken op de stad van morgen.”

Jolanda Spoel (directeur Bijlmer Parktheater): “Zuidoost heeft een grote behoefte aan plekken voor kunst en cultuur en met hulp van de gemeente springen wij, al is het maar tijdelijk, in dat gat. We zullen deze locatie gebruiken als uitvalsbasis voor repetities van onze nieuwe makers, er komt een Bijlmerpark Theater Jongerenpanel, we werken aan een programmering van bijeenkomsten, debat, film en performances. Daarnaast kunnen net als op onze hoofdlocatie aan het Anton de Komplein, ook andere partijen gebruik maken van deze locatie in De Poort.”

Het Bijlmer Parktheater is het enige theaterpodium in Zuidoost, maar het gebouw is te klein om aan alle activiteiten onderdak te bieden. Het theater kenmerkt zich door een breed palet aan activiteiten, van cultuureducatie tot talentontwikkeling en producties. Ook biedt het huisvesting aan partnerorganisaties die een sterke band hebben met de bewoners uit de buurt. Het Bijlmer Parktheater kan de nieuwe locatie in ieder geval tot juli 2024 gebruiken.