AMSTERDAM - Op 24 april opent in Amsterdam 'The Swapshop', een winkel waar gebruikte kleding een tweede leven krijgt. The Swapshop is een van de geselecteerde startups uit het 'Startup in Residence' programma van de gemeente Amsterdam. Binnen dit programma worden beginnende ondernemers uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen voor maatschappelijke uitdagingen. De startup werkt de komende periode samen met de gemeente Amsterdam om het komende jaar meer dan 15.000 kilo afgedankt textiel een nieuw leven te geven. Dat zijn zo'n 40.000 kledingstukken.


De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en jaarlijks wordt er in Amsterdam zo'n 14.000 ton textiel weggegooid. The Swapshop bevordert het verlengen van de levenscyclus van textiel door hergebruik. Kleding die niet meer wordt gedragen, kan worden ingeleverd bij The Swapshop. De ingeleverde kleding komt vervolgens in de winkel te hangen. Degene die de kleding inlevert, krijgt daarvoor zogenaamde 'swaps': digitale munten die weer te gebruiken zijn om items mee te "kopen" bij The Swapshop. Kopers betalen daarnaast nog een klein bedrag aan servicekosten.

Wethouder Marieke van Doorninck: "Amsterdam wil een stad worden waar afval niet meer bestaat en zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Op dit moment verdwijnt helaas nog teveel kleding in de prullenbak, terwijl iemand anders er misschien nog jaren plezier van kan hebben. De gemeente wil daarom een voortrekkersrol nemen om van Amsterdam en de regio een 'hub' voor circulair textiel te maken. Door de samenwerking met The Swapshop geven we daar uitvoering aan."

Monique Drent, een van de oprichters van The Swapshop: "Wij zijn heel trots op onze deelname aan het Amsterdamse Startup in Residence programma en hebben hierdoor veel tools gekregen om onze circulaire startup nóg beter vorm te geven. Door de opening van onze Amsterdamse locatie kunnen we nóg meer impact maken. Door jouw kleding in The Swapshop te ruilen kun je afscheid nemen van de items die je niet meer draagt en je kan nieuwe items aan je garderobe toevoegen met minder impact op het milieu. Bij The Swapshop komen afgedankte kledingstukken altijd goed terecht: in de kledingkast van iemand anders óf als grondstof voor circulaire producten. Door te 'swappen' werken we aan het verkleinen van de Nederlandse afvalberg van textiel."

Nieuwe producten
Textiel dat onverhoopt in de winkel blijft hangen wordt, in samenwerking met Wieland Textiles, opgehaald door medewerkers van Pantar (een leer-werkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt). Met diverse partners worden daar vervolgens weer nieuwe textielproducten van maakt.

Fashion Revolution Week
Van 19 tot 25 april 2021 wordt tijdens de jaarlijkse Fashion Revolution Week stilgestaan bij de impact van de modeindustrie op het klimaat en de arbeidsomstandigheden. Ook the Swapshop doet hieraan mee. De officiële opening van The Swapshop vindt plaats op zaterdag 24 april en is via digitale kanalen te volgen.