AMSTERDAM - Ze kreeg een uitnodiging om met een Amsterdamse delegatie op culturele missie naar Parijs te gaan. Ze bedacht zich geen twee keer en boekte diezelfde dag nog een treinticket. Tosca Soraya Otten is modeontwerpster; waar moet je voor mode anders zijn dan in Parijs?

Tosca: “Ik ben beginnend ondernemer met een eigen modelabel (TOS gallery, red.). Het moment is gekomen om mijn merk in de markt te gaan zetten. Daarvoor is netwerken en ervaringen uitwisselen met andere creatieve ondernemers nuttig en noodzakelijk. Ondernemen kan best eenzaam zijn. Ten slotte: Parijs is de modestad bij uitstek, maar het is lastig om er voet aan de grond te krijgen. Kortom, de uitnodiging om mee te gaan op culturele missie naar Parijs kwam precies op het juiste moment.”

Culturele samenwerking

Begin februari vertrok ze met 24 andere creatieve ondernemers, vertegenwoordigers van 60 Amsterdamse grote en kleine culturele instellingen, wethouder Kukenheim en minister Van Engelshoven naar de Franse hoofdstad. Om de samenwerking tussen Amsterdamse en Parijse kunstenaars, (mode)ontwerpers en culturele instellingen te bevorderen.

Wat levert het op?

Tosca: “We kregen presentaties van verschillende gevestigde en startende Parijse modemerken, instanties, consultants en pr-bureaus. Ik kwam thuis met veel praktische tips van ervaren ontwerpers plus een berg nieuwe Parijse én Nederlandse contacten. Mijn merk sluit heel goed aan bij het imago van Parijs: chic, netjes, eigenzinnig, artistiek en kwalitatief hoogwaardig. Ik kijk uit naar samenwerkingen die me verder helpen mijn merk in de luxe-mode-industrie uit te rollen.”

Meer resultaten

Dit en volgend jaar presenteren meer dan 1000 Nederlandse schrijvers zich op 20 literaire festivals in heel Frankrijk. Fotografiemuseum FOAM exposeert foto’s van Nederlandse fotografen in Atelier Neerlandais tijdens een groot Parijs fotofestival in november. En dit is nog maar een greep uit de culturele samenwerking van Amsterdam en Parijs de komende twee jaar.

Waar is het voor nodig?

De wereld is volop in beweging. Nationale grenzen verdwijnen en economieën gaan steeds meer op in een groter geheel. Dat geldt ook voor kunst en cultuur. Daarom is het belangrijk dat die sector blijft vernieuwen, haar grenzen verlegt en aan internationale netwerken bouwt. En natuurlijk biedt modestad Parijs de mode- en de textielbranche volop kansen om te netwerken, nieuwe trends te ontdekken en samen te werken.

Internationale samenwerking

Deze tweede culturele missie is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de burgemeester van Parijs, ondersteund door de Nederlandse ambassade in Parijs en in samenwerking met het ministerie van OCW. In het Amsterdamse Kunstenplan 2017-2020 is de internationalisering van de Amsterdamse kunst- en cultuursector een belangrijk thema.