AMSTERDAM - 20 jaar vernieuwing Westelijke Tuinsteden: een jubileum. Een enorme operatie. Wat maakt het succesvol? Hoe gaan we verder? Wat staat er op stapel? De nieuwe tentoonstelling SuperWest in het Van Eesterenmuseum laat alles zien. Neem een kijkje en beleef mee. Tot en met 18 december.

Al 20 jaar wordt er getimmerd aan de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam: Nieuw-West en de Kolenkitbuurt in West. Er zijn 25.312 woningen gebouwd, gerenoveerd of getransformeerd. Een mega-operatie met 297 nieuwbouwprojecten. Het voltrok zich vrij geruisloos, terwijl de operatie qua grootte vergelijkbaar is met de wijk Leidsche Rijn in Utrecht.

Hoe begon het?

De Westelijke Tuinsteden zijn in de jaren ‘30 van de vorige eeuw door Cornelis van Eesteren ontworpen als ‘nieuwe grachtengordel’. En net na de oorlog gebouwd. De tuinsteden waren erg geliefd vanwege de ruimte, het licht en het groen. Van Eesteren componeerde ruime buurten met tuinen, parken, waterpartijen en zichtlijnen.

Huizen zijn verouderd

Maar veel huizen zijn verouderd. Oude woningen zijn gaan lekken of schimmelen, buurten hebben last van ongedierteplagen. De gemeente en eigenaren knappen de slecht geïsoleerde en gehorige woningen op. En bouwen nieuwe woningen die passen bij de wensen van deze tijd.

Flink gegroeid

Het aantal bewoners in Nieuw-West is flink gegroeid, samen met de Kolenkitbuurt van 132.000 naar 171.000. De bevolking is heel verschillend als je kijkt naar culturele achtergrond, inkomen en opleiding. Ook levert de vernieuwing veel nieuwe woonvormen op.

Levendige straten en een stadscentrum

Nieuw-West vernieuwt verder. De kracht van licht, lucht en ruimte blijft, alleen komt er meer bij. Lokale ondernemers zorgen voor een divers winkelaanbod en er komen extra plekken voor uitgaan, sport en cultuur. Langs hoofdstraten zoals de Röellstraat komen nieuwe woningen met voordeuren aan de straatkant. Zo veranderen deze straten in levendige stadsstraten. En Nieuw-West bouwt ook aan een echt centrum: stadscentrum Osdorpplein. Andere grote ontwikkelingen de komende jaren zijn Schinkelkwartier en Sloterdijk Centrum die uitgroeien tot hoogstedelijke gebieden met naast veel woningen ook ruimte voor werken en allerlei voorzieningen.

Kijken, luisteren en beleven

De tentoonstelling SuperWest groeit elke 5 weken tot –uiteindelijk- een groot overzicht. Er zijn lezingen, debatten, wandelingen met een gids, een audiotour en een gloednieuw boek SuperWest 2000-2021.

22 prijzen

Een reizende tentoonstelling gaat langs 4 vernieuwde buurten: Laan van Spartaan, de Staalmanpleinbuurt, de Bakema- en Dudokbuurten en stadscentrum Osdorpplein. Buiten geven bouwborden bij de maar liefst 22 prijswinnende bouwprojecten informatie over die projecten.

Donderdag tot en met zondag

Tentoonstelling SuperWest is tot 18 december te zien op elke donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Toegang tot het museum is € 4,- vanaf 13 jaar oud. Gratis voor kinderen, museumkaart- en stadspashouders. De buitententoonstellingen in de 4 buurten zijn gratis.

Adres: Noordzijde 31.
www.vaneesterenmuseum.nl