AMSTERDAM - Het college van B en W heeft besloten om supermarkten groter dan 300 m2 en verswinkels in aanloop naar de kerstdagen toestemming te geven langer open te blijven. Deze winkels mogen openblijven op 21, 22 en 23 december tussen 22:00 en 24:00 uur, en op kerstavond tussen 19:00 en 22:00 uur. Met de verruiming kan de verwachte drukte worden gespreid, waardoor klanten zo veilig mogelijk inkopen voor de kerstdagen kunnen doen. De verkoop van alcohol is na 20:00 uur niet toegestaan.

Onlangs hebben supermarktorganisaties bij de gemeente het verzoek ingediend om in de aanloop naar Kerstmis langer voor publiek open te mogen zijn. De supermarkt- en levensmiddelenbranche verwacht in de dagen voor kerst een nog grotere drukte dan in voorgaande jaren, omdat consumenten de kerstdagen thuis en in kleine gezelschappen doorbrengen en vooral op de laatste dagen voor kerstboodschappen gaan doen. Ook de sluiting van de horeca en het dringende overheidsadvies om niet naar het buitenland te reizen spelen een rol bij de verwachte drukte.

Het aantal klanten dat gelijktijdig in een winkel aanwezig mag zijn, is in verband met de coronamaatregelen gemaximeerd. Ook verswinkels zoals slagers en viswinkels kennen vlak voor de kerst een piek in de verkopen, omdat hun producten door de bederfelijkheid niet lang van te voren kunnen worden gekocht. Verkopers van verswaren kunnen door de verruimde openingstijden de drukte beter spreiden. Ook mogen winkels in verswaren rondom de kerstdagen afhaalpunten bij hun winkel inrichten, om vooraf bestelde boodschappen af te halen, maar alleen wanneer er voldoende ruimte is om de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen.

De verruiming van openingstijden geldt niet voor minisupermarkten en gemakswinkels, waar consumenten in het algemeen niet hun kerstinkopen doen en waar geen pieken in het aantal bezoekers worden verwacht. Gemakswinkels verschillen van supermarkten doordat de prijzen hoger zijn en het assortiment beperkter. Meestal worden hier alleen voedsel (broodjes, salades) en dranken verkocht, en artikelen als sigaretten, tijdschriften en telefoonkaarten.

Winkels in Amsterdam mogen onder normale omstandigheden het hele jaar door, zeven dagen per week tot 22:00 uur voor publiek geopend zijn. Uitzonderingen zijn Goede Vrijdag, 4 mei en kerstavond, waarop alle winkels om 19:00 uur hun deuren moeten sluiten.