AMSTERDAM - Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Deze verjaardag wordt een jaar lang gezamenlijk gevierd vanaf 27 oktober 2024. Voor dit vieringsjaar wil de gemeente Amsterdam samen met de culturele sector een aansprekend en toegankelijk cultureel programma ontwikkelen voor zoveel mogelijk Amsterdammers en bezoekers. Vanaf 2 januari 2023 opent de Subsidieregeling 'Kunst en Cultuur Amsterdam 750' voor onderscheidende en aanvullende projecten op het gebied van kunst en cultuur en voor het Vrijdenkersfestival. De subsidie is beschikbaar voor culturele instellingen en samenwerkingsverbanden binnen de dag- en nachtcultuur die gevestigd zijn in Amsterdam.


Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): "Het jubileumjaar biedt een kans om unieke projecten mogelijk te maken die Amsterdammers en vooral ook nieuwe doelgroepen bereiken, en waarmee de verjaardag van Amsterdam breed en groots gevierd wordt. Van theater tot nachtcultuur en (pop)muziek. Voor gevestigde namen en voor beginnende makers. Voor grote en kleine instellingen. Van film tot musea en beeldende kunst. En alle cross-overs daar tussenin, op diverse plekken in de stad. Ik nodig iedereen uit om plannen in te dienen voor het vieringsjaar."

Aanvraagprocedure

De gemeente Amsterdam opent de subsidieregeling om (samenwerkings)projecten mogelijk te maken die naast het reguliere culturele aanbod iets unieks toevoegen aan het vieringsjaar van Amsterdam 750. Voor deze activiteiten kunnen culturele instellingen die gevestigd zijn in Amsterdam, subsidie aanvragen, voor een bedrag van 100.000 tot maximaal 500.000 euro. In totaal is er 1.750.000 euro beschikbaar vanuit de subsidieregeling Kunst en Cultuur Amsterdam 750. Amsterdamse Culturele instellingen en samenwerkingsverbanden kunnen vanaf 2 januari 2023 tot en met 31 maart 2023 een aanvraag voor de subsidie indienen. Meer informatie daarover is te vinden in de subsidieregeling.

Vrijdenkersfestival

Het Vrijdenkersfestival is een programmaonderdeel van Amsterdam 750. Doel van het festival is om het gesprek over vrijheid en de waarden van Amsterdam te voeren met Amsterdammers en gasten uit binnen- en buitenland. Voor de edities van het Vrijdenkersfestival in de jaren 2023, 2024 en 2025 is in totaal 150.000 euro beschikbaar, maximaal 50.000 euro per jaar. Ook voor deze subsidie geldt dat in Amsterdam gevestigde instellingen deze kunnen aanvragen.

Subsidie voor kleine projecten

Om ook kleinere (buurt)initiatieven en activiteiten mogelijk te maken tijdens het vieringsjaar, kunnen zowel instellingen als individuen voor het aanvragen van lagere bedragen terecht bij Stichting Amsterdam 750 (tot 50.000 euro) en bij Mensen maken Amsterdam (tot 5.000 euro).