AMSTERDAM - Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen vanaf 3 mei studeren in speciale studiekamers in The Student Hotel Amsterdam. Hier kan in het kader van de nieuwe pilot StudyRoomservice coronaproof gestudeerd worden met een medestudent. Studenten kunnen deze studiekamers alleen of met z'n tweeën boeken voor een dagdeel van vier uur of enkele dagdelen per week. De gemeente Amsterdam trekt 30.000 euro uit om deze pilot van Amsterdam Mentaal Gezond (Thrive) en de HvA mogelijk te maken.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg en hoger onderwijs): "Deze coronatijd is door alle beperkende maatregelen een mentaal zware periode voor studenten. Je studentenjaren horen een tijd vol dynamiek te zijn, maar in plaats daarvan zijn veel studenten nu veroordeeld tot hun studentenkamer. Veel Amsterdamse studenten geven aan dat thuis studeren hen behoorlijk veel stress geeft. Voor deze studenten starten we nu met de Studiekamers, zodat ze een rustige plek hebben om online colleges te volgen en opdrachten te maken. Dit verkleint de kans op voortijdige uitval en bevordert de mentale gezondheid. Samen met onze partners in de stad blijven we zoeken naar innovatieve mogelijkheden om studenten te ondersteunen."

Ook de HvA vindt studentenwelzijn erg belangrijk. Lydie van de Laar (afdelingshoofd bij Studentenzaken): "Wij zetten ons in om studenten extra ondersteuning en voorzieningen te bieden als ze dat nodig hebben voor hun studie. We bieden al studentenwerkplekken op de HvA; zeker voor kwetsbare studenten. De studiekamers zijn daarop een goede aanvulling. Dat is fijn voor studenten die in deze periode dag in dag uit in dezelfde omgeving moeten zitten."

De pilot duurt tot en met 30 mei. Er zijn per dagdeel 32 studiekamers beschikbaar. Doel van de pilot is om te onderzoeken hoe studenten in deze moeilijke coronaperiode geholpen kunnen worden bij het studeren en het creëren van ritme en rust. Ook moet het ter inspiratie dienen voor andere hogescholen en universiteiten. Amsterdam Mentaal Gezond (Thrive), de Hogeschool van Amsterdam en The Student Hotel monitoren samen de effecten en het verloop van de pilot. Na afloop van de pilot is er informatie beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over het initiatief.

Mentale gezondheid
De gemeente Amsterdam organiseert sinds het begin van de coronacrisis extra activiteiten en ondersteuning voor jongeren die worstelen met de gevolgen van de coronamaatregelen op hun (sociale) leven. In februari van dit jaar ging de website UpTalk! live, waar jongeren met zorgen of mentale problemen dagelijks terecht kunnen. Bij UpTalk! kunnen jongeren appen, chatten of binnenlopen voor een gesprek met professionele coaches. UpTalk! is een initiatief van Amsterdam Mentaal Gezond (Thrive), samen met Mindmasters, @Ease en Jouw GGD.

Ook de HvA biedt allerlei voorzieningen en activiteiten, bijvoorbeeld trainingen rondom stress, timemanagement en corona. Verder heeft de hogeschool een team van studentendecanen die helpen bij persoonlijke problemen. HvA-studenten kunnen terecht bij Student Info voor een overzicht van alle mogelijkheden en voor tips.