AMSTERDAM - Het Convenant Studentenhuisvesting Amsterdam is ondertekend! Dit werd gedaan tijdens de feestelijke opening van 80 studentenwoningen in de Oudemanhuispoort op 28 maart.

In Amsterdam is een tekort van 9.400 studentenwoningen. Om dit tekort terug te dringen slaan Studentenhuisvester DUWO, Woonstichting De Key, onderwijsinstellingen, vertegenwoordigers van studenten en Amsterdam de handen ineen. Het doel: bijbouwen van studentenwoningen en woningen maken in bestaande panden. Dit werd met de ondertekening van het Convenant bekrachtigd.

80 studentenkamers
In de Oudemanhuispoort - het Universiteitskwartier tussen Oudezijds Achterburgwal en Kloveniersburgwal - zijn nu 80 studentenkamers. Het pand staat namelijk tijdelijk leeg, en daar kun je dan als student prima wonen. In de Oudemanhuispoort kosten de kamers gemiddeld 375 euro per maand. Dat is in deze tijden een normale prijs voor een studentenkamer met gedeelde keuken en gedeelde badkamer in hartje stad.

Huurprijzen rijzen de pan uit
Studenten kunnen hier vaak niet wonen: er is schaarste op de woningmarkt en de huurprijzen rijzen de pan uit. Om méér studenten in Amsterdam te laten wonen, worden nu dus méér bestaande panden bewoonbaar gemaakt. Ook doen een aantal partijen hun best voor een ‘gebalanceerde instroom’ van studenten, bijvoorbeeld door terughoudend te zijn met het werven van studenten uit het buitenland. Daarnaast komt er één gezamenlijk aanbodplatform.

Wie tekenden het convenant?
De volgende partijen ondertekenden het convenant: Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Hotelschool The Hague, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Gerrit Rietveld Academie, studentenhuisvesters De Key en DUWO, de ASVA Studentenunie en de gemeente Amsterdam.

Hoe vind je een woning in Amsterdam?
Zie: woonruimte zoeken

Vragen?
!WOON helpt Amsterdammers met alle vragen over huren en wonen.
Tel: 020 5230 130
Zie: www.wooninfo.nl
Zie ook: www.asva.nl/nieuws/

Bouwen, bouwen, bouwen
In de afgelopen 4 jaar bouwde Amsterdam 10.500 jongeren- en studentenwoningen bij. Het plan is om dat ook in de komende 4 jaar te doen. 10.500 woningen in alleen Amsterdam is lastig. Er wordt ook gekeken voor bouwruimte in bijvoorbeeld Amstelveen en Zaandam.

Zie: 10.500 studenten- en jongerenwoningen erbij