AMSTERDAM - In Zuidoost aan de Karspeldreef wordt de bestaande studentencampus uitgebreid met 350 woningen voor studenten en jongeren. Ook komen er een foodcourt, een studie- en wasruimte en maatschappelijke voorzieningen. Wethouder Wedemeijer (Wonen) en Xior-Karspeldreef Amsterdam BV tekenden vandaag de overeenkomst. De bouw start naar verwachting in 2023.


Het oude DAS-kantoor aan de Karspeldreef 15 werd in 2019 verbouwd tot studentenwoningen en wordt nu verder ontwikkeld tot een volwaardige en aantrekkelijke studentencampus. Op de parkeergarage komt een woontoren van tachtig meter hoog, met ongeveer 350 studio's. De studio's zijn gemiddeld 18,5 m² en 26 m² groot. Op de eerste verdiepingen komt een foodcourt: een eetgelegenheid met verschillende kraampjes, waar ook de buurt kan komen eten. Ook komen daar een gezamenlijke studie- en wasruimte, en maatschappelijke voorzieningen voor de buurt. Op het dak komt een terras voor de bewoners, en het binnenhof is toegankelijk voor iedereen.

Maximum huurprijzen
Er is afgesproken dat 30% van de woningen wordt verhuurd voor maximaal 442 euro. De overige studio's hebben een maximale huur van 752,33 euro. Ook is er een afspraak over de hoogte van het bedrag voor servicekosten.

Duurzaamheid
Het ontwerp van bureau SLA en DubbeLL - buurtontwikkelaars draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van de stad. In de gevel komen zonnepanelen en er wordt gewerkt met hergebruikt materiaal aan de gevel en een modulaire constructie. Daarnaast is er gedacht aan flexibiliteit. Zo kunnen bijvoorbeeld de wanden van de studio's verwijderd worden als er bijvoorbeeld meer behoefte is aan grotere woningen in de stad. Het binnenhof wordt voorzien van planten die het hele jaar groen blijven. En met de ligging bij station Bullewijk wordt er volop ingezet op het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets.

Kansen voor jongeren in Zuidoost
Met de uitbreiding van de studentencampus komen er in Zuidoost veel woningen bij voor studenten en jongeren. Tot tevredenheid van wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen): "Er is veel behoefte aan betaalbare jongeren- en studentenwoningen in de stad. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt. Voor dit complex hebben we ook afgesproken dat 25% van de woningen met voorrang worden aangeboden aan studenten en jongeren uit Zuidoost. Zo kunnen studenten en jongeren in hun eigen buurt blijven wonen, dichtbij familie en vrienden." Dirk de Jager, lid van dagelijks bestuur Zuidoost: "De uitbreiding van de studentencampus is een project uit masterplan Zuidoost. Meer huisvesting voor jongeren uit Zuidoost is een van de ambities uit het masterplan. Er wonen hier veel jongeren. Zeker met het oog op de grootschalige vernieuwing in ons stadsdeel, met 39.000 nieuwe woningen tot 2040, willen we zoveel mogelijk jongeren hier huisvesten. "