AMSTERDAM - In drie buurten in Amsterdam West is vanaf vandaag informatie beschikbaar over de achtergrond van de historische figuren uit de koloniale tijd waar straten naar zijn genoemd. Amsterdammers kunnen een wandeling maken door de Admiralenbuurt, de Chassébuurt en de Zeeheldenbuurt en via informatieborden, QR-codes met audiofragmenten en een podcast meer te weten komen over de geschiedenis van historische figuren, zoals Witte de With, Jan van Riebeeck en Michiel de Ruyter. De gemeente Amsterdam werkt al langer aan het stimuleren van een breder begrip van de geschiedenis van de stad. Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad waarin werd verzocht onderzoek te doen naar straatnamen van historische figuren uit de koloniale tijd is het project opgezet in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, onderzoeksbureau Van Gisteren, Beyond Walls en BuroBraak. De informatie in de publieke ruimte is te zien tot en met 19 april 2022.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken en Diversiteit): "De afgelopen jaren is er in binnen- en buitenland veel gesproken over straatnamen en standbeelden van historische figuren in de publieke ruimte. Het is belangrijk om je te verdiepen in de geschiedenis en achtergronden van historische figuren die we terugvinden op de straatnaamborden in de stad. Ik ben daarom trots op deze samenwerking met de UvA en Van Gisteren, Beyond Walls en BuroBraak en hoop dat veel Amsterdammers zich verdiepen in onze gedeelde geschiedenis en met elkaar het gesprek aan gaan over de betekenis hiervan."

Wandeling, website en podcast
De informatieborden staan op de volgende drie plekken: het Witte de Withplein (Chassébuurt), De Rijpgracht (Admiralenbuurt) en in de Tasmanstraat (Zeeheldenbuurt). Per buurt is een wandeling langs QR-codes op de stoep uitgezet. Met de QR-codes kan geluisterd worden naar audiofragmenten. Daarnaast is er per buurt een podcast, waarin over de drie buurten wordt gesproken door buurtbewoners en experts op het gebied van straatnaamgeving, kolonialisme en slavernij. Op de website www.westcast.nl is alle informatie over de onderzochte straatnamen terug te vinden. De biografieën van de historische figuren worden ook gedeeld op de straatnamenwebsite van de gemeente: www.amsterdam.nl/straatnamen. De podcast Westcast is te vinden via de bekende podcastkanalen en de website. De informatie in de buurten is te zien tot en met 19 april 2022.

Samenwerking straatnamenproject
Het straatnamenproject is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksbureau Van Gisteren, Beyond Walls en BuroBraak. Studenten van de Master Publieksgeschiedenis van de UvA hebben in 2020 in opdracht van de gemeente de geschiedenis van de straatnamen in deze drie buurten geïnventariseerd. Ook onderzochten ze hoe deze kennis op een laagdrempelige manier met de buurtbewoners gedeeld kan worden. Daarvoor deden zij literatuur- en archiefonderzoek en spraken zij met buurtbewoners.