AMSTERDAM - Amsterdammers die door de coronacrisis zijn teruggevallen in inkomen, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in hun woonkosten. De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld om mensen te ondersteunen waarvoor de bestaande steunmaatregelen geen of te weinig hulp bieden. Het gaat om een eenmalige bijdrage voor de woonlasten van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021.

Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken):”Nog te veel mensen vallen met de bestaande regelingen tussen wal en schip. Deze tegemoetkoming in de woonkosten voorkomt dat huishoudens een beroep moeten doen op de bijstand, of zelfs hun huis moeten verlaten.”

Marjolein Moorman (wethouder Armoede): “Het is belangrijk dat we mensen door deze zware tijd heen helpen zodat ze vertrouwen houden in de toekomst. Dat is helaas voor velen die werk en inkomen hebben verloren niet makkelijk en die verdienen onze steun.”

De regeling is door het Rijk in het leven geroepen, maar wordt door gemeenten uitgewerkt en uitgevoerd. Amsterdammers kunnen vanaf deze week op www.amsterdam.nl/tonk kijken of zij in aanmerking komen voor de regeling. De Amsterdamse TONK is gericht op Amsterdammers met een eigen woning die meer dan 330 euro aan hypotheekrente en/of maandelijks erfpachtcanon moeten betalen, en op huishoudens met een huurwoning in de vrije sector met een huur van 753 euro of hoger. Bij een lagere huur bestaat er meestal aanspraak op huurtoeslag via de Belastingdienst. De TONK geldt niet wanneer iemand meer dan 31.340 euro aan (spaar)geld heeft.