AMSTERDAM - Vandaag is de eerste boom geplant van de 1.500 bomen die dit plantseizoen de grond in gaan. Wethouder Laurens Ivens plantte de eerste boom in het Baanakkerspark. Dit plantseizoen wordt een groot aantal bomen geplant om een begin te maken met het wegwerken van de achterstand in het herplanten van bomen. De komende drie jaar wordt de achterstand volledig weggewerkt en komen er ook weer extra bomen bij in de stad.

Wethouder Laurens Ivens (Groen): “Amsterdammers verdienen een mooie en gezonde stad. Bomen zijn daarbij essentieel. Om ons bomenbestand op peil te houden, moet dus echt de schop de grond in. We moeten ons blijven inzetten voor een stad waar niet alleen mensen prettig kunnen wonen en ademen, maar ook planten en dieren kunnen leven.”

1.500 Bomen
Van de 1.500 bomen komen er 459 in Nieuw-West, 406 in Zuid en 231 in Oost. Van de 22 bomen die in het Centrum komen, zijn er 7 voor de Herengracht, waar een storm een aantal jaar geleden 7 Iepen heeft omgeblazen. Aan de Slotermeerlaan komen 35 Veldesdoorns, zodat de bomenlaan weer hersteld is. De bomen die geplant worden zijn rond de 10 jaar oud en hebben een stam van ongeveer 20cm breed. Voor alle bomen wordt gezorgd voor een goede groeiplaats, zodat de bomen genoeg plek hebben om te groeien.

Programma Bomen
Bomen zijn van groot belang voor de stad, ze zorgen voor een leefbare stad voor mensen en dieren en spelen een belangrijke rol in het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente heeft zo’n 300.000 bomen in beheer, waarvan jaarlijks ongeveer de 1.500 bomen vervangen moeten worden. Vorig jaar is het programma bomen gestart, om achterstallige veiligheidskap en herplant weg te werken. De komende drie jaar worden er nog 8.000 tot 10.000 bomen herplant.