AMSTERDAM - Black Friday, de jaarlijkse dag van hoge kortingen in de (online) winkels, is achter de rug. Het resultaat ervan was vandaag duidelijk zichtbaar: er zijn veel dozen op straat gezet. Vorig jaar is er in de week na Black Friday 16% meer karton ingezameld ten opzichte van normaal. Dat is 52.000 kilo extra, of 350 volle papiercontainers. Na Sinterklaas werd er nog eens 32.000 kilo extra karton ingezameld. Daarom zet de gemeente ook dit jaar extra wagens in om de containers te legen en het karton op straat op te ruimen.

Wethouder Jakob Wedemeijer (Reiniging) bezocht vandaag een containerlocatie in de Van Hallstraat in West waar het vol lag met karton: "Het is ongelooflijk hoeveel karton er van straat moet worden gehaald op dit moment. Daar wordt echt keihard aan gewerkt, maar met zo'n enorme piek hebben we de hulp van de Amsterdammers extra hard nodig: help ons je buurt schoon te houden: maak je karton klein, zodat het goed in de container past."

Alle krachten bundelen
Tot en met de feestdagen rijdt de gemeente Amsterdam met extra vuilniswagens om karton in te zamelen. Op de locaties waar de meeste overlast is van karton en de containers het snelst vol zijn, worden extra rondes gereden om de containers dagelijks te legen. Ook extra kartonafval van bedrijven zorgt voor veel overlast, daarom wordt er ook extra opgehaald in winkelgebieden. Daarnaast wordt campagne gevoerd om Amsterdammers op te roepen hun karton klein te maken en in de container te gooien. Ook voert de gemeente gesprekken met e-commerce partijen en online winkels om te kijken naar structurele oplossingen voor het grote en alsmaar stijgende aanbod van kartonafval vanwege de groei aan online bestellingen.

Recyclen van papier en karton
Het karton dat de gemeente Amsterdam inzamelt, gaat naar een papierfabriek waar het gerecycled wordt tot nieuw papier en karton. Dat kan alleen met schoon karton, dus karton dat naast de container staat en nat en vies wordt, kan niet worden hergebruikt en belandt in de verbrandingsoven. Dat is niet alleen zonde, maar brengt ook meer kosten met zich mee ten opzichte van recyclen. Schoon karton levert geld op en het verbranden van afval kost juist geld. Wethouder Wedemeijer: "Karton in de containers gooien is daarom extra belangrijk. Je voorkomt dat je drie keer betaalt voor een pakketje: bij het bezorgen, het opruimen en het verwerken. De extra kosten voor het opruimen en verwerken komen voor rekening van de gemeente en daar betalen dus uiteindelijk alle Amsterdammers de rekening voor."