AMSTERDAM - De inschrijving voor de beschikbare ruimtes op de begane grond van het stadhuis is gestart. Nu zitten hier nog kantoren, wandelgangen en vergaderruimtes, maar na de verbouwing wordt de benedenverdieping van de Stopera een aantrekkelijke, bijzondere plek in de stad. Geïnteresseerde partijen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de selectieprocedure. De gemeente Amsterdam is op zoek naar één of meer partijen die de beschikbare ruimtes kunnen inrichten. Ook moeten zij zorgen voor een actieve programmering van de lichtstraat (de lange gang aan de Waterloopleinzijde) van het stadhuis.  In het programma is ruimte voor zowel  commerciële als maatschappelijke functies.  

Wethouder Litjens (Gemeentelijk Vastgoed): “Al jaren is de benedenverdieping van het stadhuis een dode plek in de stad. Dat gaan we veranderen. We willen dat Amsterdamse initiatieven zich op de benedenverdieping kunnen laten zien en dat een toegankelijke plek wordt waar mensen graag willen zijn. De ruimtes worden prachtig en ik roep mensen met mooie ideeën op om zich in te schrijven en te laten zien wat ze in huis hebben!”

Ontwerp  De ruimtes aan de zijde van het Waterlooplein krijgen grote openingen, waardoor een directe verbinding met het Waterlooplein (en de -markt) mogelijk is. Het open maken van sommige delen maakt een actieve en levendige programmering van de lichtstraat, binnentuin en naastgelegen plekken mogelijk. De nu nog gesloten binnentuin vormt  straks een verbinding tussen de Amstel en het Waterlooplein. De huuropbrengsten die hieruit voortvloeien moeten de kosten van de verbouwing compenseren.     Concept De ruimtes moeten worden geprogrammeerd volgens de uitgangspunten van ‘Gemaakt in Amsterdam’, een concept dat de Amsterdamse maakindustrie als uitgangspunt heeft.  Dit concept is ontwikkeld in een voortraject met een grote groep Amsterdammers die tijdens verschillende werksessies heeft meegedacht. Onder de paraplu van dit concept kunnen ondernemers uit Amsterdam laten zien wat zij allemaal maken. Bezoekers kunnen de ondernemers spreken, de productieprocessen zien en verschillende producten kopen. Ook moet het mogelijk zijn om bijeenkomsten en kleine evenementen (bijvoorbeeld themamarkten en tentoonstellingen) te organiseren.

Selectie De selectieprocedure bestaat uit twee delen. De voorselectie heeft als doel om maximaal vijf inschrijvers (die zich als samenwerkingsverband inschrijven) te selecteren voor de definitieve selectieronde. Zij gaan door naar de niet-openbare en definitieve ronde. Deze indieners mogen hun plannen verder toelichten en uitwerken in een concreet plan en schetsontwerp. De voorstellen worden door een commissie - bestaand uit deskundigen uit diverse vakdisciplines van zowel binnen als buiten de gemeente - beoordeeld. De definitieve selectie heeft als doel om uit de inschrijvingen de beste potentiële huurder(s) voor de verschillende ruimtes te selecteren.

Planning Na de definitieve selectie van potentiële huurders, gevolgd door goedkeuring van het gemeentebestuur en de nodige procedurele stappen kan de verbouwing van de begane grond starten. Naar verwachting is dat in het eerste of tweede kwartaal van 2018.

Voor meer informatie over de tender en om je aan te melden kijk op: www.gemaaktinamsterdam.nl