AMSTERDAM - De gemeente houdt rekening met extra drukte aankomend weekend vanwege het mooie weer en de aangekondigde Pride-demonstratie. Op diverse plekken in de stad, waar mogelijke drukte wordt verwacht, worden extra maatregelen genomen. Mensen die van plan zijn dit weekend een dagje naar Amsterdam te komen, worden opgeroepen hun bezoek te verzetten naar een doordeweekse dag. Er zijn dit jaar geen speciale Pride feesten of evenementen vergund. Politie en handhaving grijpen in bij illegale feesten.


Het weekend waarop normaal gesproken de botenparade van de Pride plaatsvindt, is een van drukste weekenden van het jaar. Het is nog steeds minder druk dan normaal, maar er is vanwege de coronamaatregelen minder ruimte op straat, in winkels, horeca en parken. Daarom worden voor dit weekend, naast de al bestaande drukte maatregelen in het Wallengebied, de Kalverstraat en het Vondelpark, extra maatregelen genomen.

Op locaties met lhbtiq+ gerelateerde horeca worden de volgende extra maatregelen getroffen. De toegang tot de Reguliersdwarsstraat en de Halvemaansteeg wordt bij drukte gedoseerd. De Spuistraat wordt bij grote drukte deels autovrij gemaakt, zodat er meer ruimte ontstaat. Hosts en verkeersregelaars leiden het verkeer om. Op de Zeedijk en Warmoesstraat worden extra hosts ingezet en er wordt bij drukte gedoseerd. De ondernemers op deze locaties zijn betrokken bij de uitwerking van de plannen. Daarnaast zijn voor het aanstaande weekend afspraken gemaakt met lhbtiq+ gerelateerde horecaondernemers in de Reguliersdwarsstraat over een reserveringssysteem en het weigeren van klanten zonder reservering, met als doel bezoek aan dit gebied goed te kunnen doseren.

Handhaving op overlast op het water
Er is geen botenparade van de Pride, om drukte en overlast op het water te voorkomen wordt door gemeente en politie strikt gehandhaafd op versterkte muziek en alcoholgebruik. Bij overtredingen worden direct boetes uitgedeeld.

Voorbereidingen aangekondigde demonstratie
De Stichting Amsterdam Gay Pride heeft een demonstratie aangekondigd, deze vindt plaats op het Museumplein op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur. Daar is ruimte voor maximaal 7000 demonstranten. Voorwaarde is dat zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Daarom worden er 7000 stippen aangebracht op het Museumplein. Ook roept de organisatie deelnemers op om mondkapjes dragen. Er worden matrixborden ingezet om bezoekersstromen te sturen. De gemeente waarschuwt via de social media kanalen als het Museumplein vol is. Deelnemers worden nadrukkelijk verzocht om na afloop van de demonstratie naar huis te gaan en niet de drukke binnenstad op te zoeken.

Toename besmettingen
Naast de toenemende drukte in de stad zijn er ook zorgen over de recente toename van het aantal besmettingen. De meeste besmettingen vinden plaats in de privésfeer, bij mensen thuis of op feesten zoals bruiloften. Komende dagen wordt het offerfeest gevierd. Gezien de verwachte toeloop organiseren veel moskeeën op vrijdag hun dienst in de publieke ruimte op bijvoorbeeld omliggende sportvelden. Hierdoor kan de 1,5 meter ook bij grote toestroom worden nageleefd en is er voldoende ventilatie. Het familiebezoek tijdens het offerfeest is vaak binnenshuis waarbij verschillende generaties aanwezig zijn en de 1,5 meter mogelijk niet altijd kan worden nageleefd. De GGD vraagt door middel van doelgroepgerichte communicatie extra aandacht voor de risico’s van besmetting. Via de stadsdelen, het bestaande netwerk en social media kanalen worden religieuze bondgenoten opgeroepen om geloofsgenoten te informeren. Dit zal ook tijdens de preek op vrijdagochtend gebeuren.