AMSTERDAM - Vandaag, donderdag 25 juli 2019, is op last van burgemeester Halsema een woning aan de Westerdok gesloten. De woning is per direct voor drie maanden gesloten op grond van de Opiumwet.

Naar aanleiding van een Europees Onderzoeksbevel (EOB) uit Duitsland heeft de politie een onderzoek ingesteld naar de woning. Tijdens een doorzoeking van de woning op 5 juni 2019 heeft de politie een handelshoeveelheid harddrugs gevonden, namelijk cocaïne en NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen, ook bekend als Designer Drugs). Ook vond de politie een grote hoeveelheid gebruikte Duitse rembourszegels aan over de afgelopen zes jaar. De bewoners van de woning zijn in Kroatië aangehouden en uitgeleverd aan Duitsland voor strafrechtelijke vervolging.

Parallel aan de doorzoeking in Amsterdam is er een doorzoeking geweest in een bedrijfspand in Almere waar de aangehouden personen werkzaam waren. In dat bedrijfspand trof de politie een productielaboratorium van NPS en 15 kilo NPS aan. Uit politieonderzoek komt naar voren dat de aangehouden personen een langdurig verleden hebben in de drugshandel.

De politie vermoedt dat de woning aan de Westerdok een directe link heeft met de handel in NPS. De aangetroffen Duitse rembourszegels duiden op de verzending van postpakketten met mogelijk psychotrope stoffen. Het feit dat in de woning ook NPS is aangetroffen, versterkt dit vermoeden.

De aanwezigheid van, bewerking van én handel in drugs vormen een gevaar voor de openbare orde. De aanwezigheid van een handelsvoorraad drugs kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast én de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om deze situatie te beëindigen, is de woning per direct voor drie maanden gesloten.