AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 10 mei, is op last van burgemeester Halsema een woning aan het Nassauplein gesloten. De woning is per direct voor drie maanden gesloten op grond van de Gemeentewet.

De politie heeft op 4 april 2019 onderzoek gedaan in deze woning omdat er aanwijzingen waren dat een verdachte van een plofkraak op dit betreffende adres verbleef. Bij doorzoeking van de woning werden materialen gevonden die gebruikt kunnen worden om explosieven te maken.

De stad Amsterdam is de afgelopen maanden veelvuldig opgeschrikt door plofkraken. Die vonden plaats in dichtbevolkte gebieden. De schade voor omliggende panden en de impact op omwonenden zijn groot. De daders van plofkraken gebruiken zware explosieven zonder rekening te houden met mogelijke gevolgen voor passanten en omwonenden. Dit veroorzaakt onrust in de stad.

De aanwezigheid van grondstoffen voor explosieven in een appartementencomplex is gevaarlijk en levert een ernstige verstoring op van de openbare orde. Om deze ernstige verstoring van de openbare orde te beëindigen, is de woning per direct voor drie maanden gesloten.