AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 10 mei, is op last van burgemeester Halsema een woning aan de Bessemerstraat gesloten. De woning is per direct voor drie maanden gesloten op grond van de Gemeentewet.

In het onderzoek naar een van plofkraken verdacht persoon, kwam deze woning in beeld. De politie heeft op 28 maart 2019 bij de doorzoeking van de woning de volgende zaken gevonden: plofkraakexplosieven, illegaal vuurwerk en materialen om explosieven te maken. Daarnaast vond de politie onder andere bivakmutsen, een kogelwerend vest en handschoenen. Het vermoeden bestaat dan ook dat deze woning een rol speelt in de zware georganiseerde misdaad.

Na de doorzoeking zijn er meerdere meldingen binnen gekomen van omwonenden dat zij zich niet meer veilig voelen in hun huis. Ook zijn er meldingen van overlast gedaan door buurtbewoners.

De stad Amsterdam is de afgelopen maanden veelvuldig opgeschrikt door plofkraken. Die vonden plaats in dichtbevolkte gebieden. De schade voor omliggende panden en de impact op omwonenden zijn groot. De daders van plofkraken gebruiken zware explosieven zonder rekening te houden met mogelijke gevolgen voor passanten en omwonenden. Dit veroorzaakt onrust in de stad.

De aanwezigheid in een woning van plofkraakexplosieven, illegaal vuurwerk en materialen om explosieven te maken, is gevaarlijk en levert een ernstige verstoring op van de openbare orde. Om deze ernstige verstoring van de openbare orde te beëindigen, is de woning per direct voor drie maanden gesloten.