AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 21 januari 2021, zijn op last van burgemeester Halsema zes winkels op de Nieuwendijk gesloten. De panden zijn per direct voor onbepaalde tijd gesloten op grond van overtreding van de Opiumwet vanwege het faciliteren van drugshandel.

Uit politieonderzoek blijkt dat zes souvenir- en tabakswinkels op de Nieuwendijk bij dezelfde leverancier grote hoeveelheden versnijdingsmiddelen en verpakkingsmaterialen voor professionals bestelde, als bij een eerder gesloten souvenirwinkel in de Damstraat. Naar aanleiding hiervan heeft de politie een integrale controle ingesteld naar deze zes winkels op de Nieuwendijk.

Tijdens de controle zijn in de winkels grote hoeveelheden versnijdingsmiddelen en artikelen zoals weegschalen, persen, geavanceerde meetapparatuur en verschillende soorten verpakkingsmaterialen aangetroffen. Zo werden bijvoorbeeld de stoffen en voorwerpen naast elkaar gepresenteerd op tafeltjes in de etalages en in de vitrinekasten. Het verkopen van deze producten maakt het aannemelijk dat dit bestemd is voor de handel in, met name, harddrugs.

De aanwezigheid van stoffen en voorwerpen ten behoeve van de handel in verdovende middelen in winkels maakt een inbreuk op de openbare orde en veiligheid. Tevens wordt het handelen in drugs vanuit deze panden gefaciliteerd en de Opiumwet overtreden. Dit kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast en de aantrekkingskracht van de winkel op criminele activiteiten. Om deze situatie te beëindigen, zijn de zes panden per direct en voor onbepaalde tijd gesloten.