AMSTERDAM - Gisteren, vrijdag 29 maart 2019, is op last van burgemeester Halsema stichting Hafa aan de Verbindingstraat gesloten. Het pand is per direct voor onbepaalde tijd gesloten op grond van de Opiumwet.

Naar aanleiding van meldingen van overlast en criminaliteit door omwonenden heeft de politie op 25 januari 2019 een onderzoek uitgevoerd naar de stichting waarbij alle bezoekers in het pand zijn gecontroleerd. De politie heeft hierbij meerdere personen aangehouden met softdrugs en harddrugs in hun bezit.

Eén persoon is aangehouden voor het bezit van 25 gram hasj en een tweede persoon is aangehouden voor het bezit van 27,6 gram wiet. De politie heeft een derde persoon aangehouden voor het bezit van 10 xtc-pillen, 4,38 gram cocaïne en 1,49 gram ketamine.

Uit onderzoek van de politie komt naar voren dat het pand een ontmoetingsplaats is voor bekenden van de politie. Dit zorgt voor gevoelens van overlast en onveiligheid onder buurtbewoners.

De aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om deze situatie te beëindigen, is het pand per direct voor onbepaalde tijd gesloten.