AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 3 februari 2017, is op last van burgemeester Van der Laan seksclub LV aan de Middenweg gesloten. De sluiting van het pand is op grond van de Opiumwet.  

Bij de gemeente Amsterdam en bij de politie zijn de afgelopen jaren anonieme meldingen binnengekomen over handel in harddrugs in de club. Naar aanleiding hiervan heeft op 17 december 2016 een integrale controle door de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeente en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid plaatsgevonden in het pand. Hierbij is cocaïne, MDMA en GHB aangetroffen in de tassen en de kluisjes van een aantal sekswerkers die aanwezig waren. De controle is onderdeel van de aanpak van malafide horeca en misstanden prostitutie in Amsterdam. 

De burgemeester heeft een rapportage van de politie ontvangen van de controle, en heeft op 13 januari het besluit genomen om Club LV te sluiten. Daarop is door de exploitant een Voorlopige Voorziening aangevraagd, om de seksclub open te houden tot het moment dat er een beslissing op bezwaar was genomen. Donderdagmiddag 2 februari 2017 is het vonnis van de voorzieningenrechter gepubliceerd. De rechter oordeelt dat het besluit rechtmatig is, en dat de burgemeester Club LV op vrijdag 3 februari na 16.00 uur mag sluiten voor onbepaalde tijd.  

Handel, gebruik en aanwezigheid van drugs hebben een nadelig effect op de openbare orde. De aanwezigheid van een handelshoeveelheid drugs kan leiden tot onveiligheid voor de omwonende vanwege overlast, ripdeals, inbraken en de aanzuigende werking op criminele activiteiten. Om dit te voorkomen wordt het pand per direct voor onbepaalde tijd gesloten.