AMSTERDAM - Vandaag, 2 mei 2022, is op last van burgemeester Halsema een publiek toegankelijke inrichting, namelijk een buurthuis, aan de Adingerdorphof voor onbepaalde tijd gesloten. De sluiting geldt op grond van overtreding van de Wet op Kansspelen.

Naar aanleiding meldingen heeft de politie een onderzoek ingesteld naar het pand aan de Adingerdorphof. Uit dit onderzoek blijkt dat er illegaal gegokt werd in het pand en er sprake was van handel in en gebruik van harddrugs.

Illegale (online) gokactiviteiten hebben een negatief effect op de samenleving. Deze gokactiviteiten staan niet onder toezicht, er vindt geen afdracht van kansspelbelasting af, het verslavingsrisico is hoog, wat kan leiden tot schulden en criminaliteit. Ook brengen illegale gokactiviteiten kans op witwassen, investeringen in andere illegale activiteiten en een risico op ernstige geweldsincidenten met zich mee. De aanwezigheid van harddrugs kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast, ripdeals, inbraak en de aantrekkingskracht van het pand op criminele activiteiten.

Het open blijven van het pand levert dan ook een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Om dit onmiddellijk en blijvend te herstellen heeft de burgemeester besloten om het pand onbepaalde tijd te sluiten.