AMSTERDAM - Op 18 mei 2022 zijn op last van burgemeester Halsema drie bedrijfspanden aan de Eerste van der Helststraat, de Hoogoorddreef en het Krugerplein gesloten. De sluiting is naar aanleiding van ondergronds bankieren vanuit deze panden. In deze panden zijn een reisbureau, een autoverhuurbedrijf en een levensmiddelenwinkel gevestigd. Er zijn grote sommen contant geld, geldtelmachines en tokens aangetroffen waarmee regelmatig grote geldtransacties werden gedaan.


De panden zijn doorzocht vanwege een lopend politieonderzoek naar ondergronds bankieren. De grote sommen contant geld zijn zeer vermoedelijk afkomstig uit de handel in drugs.

De aanwezigheid van grote contante geldbedragen kunnen aanleiding geven tot gewapende overvallen, rip-deals, andere vormen van geweld, afpersing en bewapening van betrokkenen tegen dergelijke overvallen. Om de openbare orde onmiddellijk te herstellen, heeft de burgemeester besloten om de panden te sluiten. De sluitingen zijn op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en gelden voor de duur van zes maanden.