AMSTERDAM - Amsterdam lanceert de ‘Duurzame Wegwijzer’, een online tool waarmee Amsterdammers in een paar kliks zien welke duurzame stappen ze kunnen zetten om te verduurzamen, en welke mogelijkheden bestaan voor de financiering. Het gaat bijvoorbeeld om het isoleren van een huis of bedrijfspand, overstappen op schoon vervoer of het groener maken van huis, tuin of buurt.

Bewoners kunnen via de wegwijzer bijvoorbeeld gratis advies van een Energiecoach aanvragen. De coach geeft tips voor kleine maatregelen die bewoners zelf kunnen nemen, zoals het gebruik van een waterbesparende douchekop, ledlampen en radiatorfolie. Deze maatregelen helpen ook om de energierekening te verlagen en het wooncomfort te vergroten. Bewoners die meer willen doen vinden in de Wegwijzer bijvoorbeeld een stappenplan voor zonnepanelen en subsidiemogelijkheden voor isolatie. Voor iedereen is er een advies op maat. Voor eigenaren van gewone huizen en voor monumenteneigenaren, voor VvE’s en voor huurders.

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “Amsterdammers hebben allerlei mogelijkheden om iets te doen voor het klimaat, maar weten soms niet goed waar ze moeten beginnen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg je meteen inzicht in de mogelijkheden, ook op het gebied van financiering. Of je nu een kleine stap wil zetten of een grote.”

Schoon vervoer en groen
De Duurzame Wegwijzer bevat ook adviezen, subsidies en leningen op het gebied van schoon vervoer en groen. Het gaat dan bijvoorbeeld om deelauto’s, subsidies voor groene daken of stadslandbouw. Inwoners die duurzamer om wil gaan met hun spullen, voedsel of kleding vinden in de wegwijzer onder meer de adressen van Repair Cafés en verkooppunten van streekvoedsel.

Voor bedrijven en instellingen
Bedrijven vinden in de Duurzame Wegwijzer mogelijkheden om aan de slag te gaan met hun pand of hun bedrijfsvoering. Dat geldt ook voor instellingen, zoals scholen, musea, ziekenhuizen, sportverenigingen en religieuze instellingen. Zij kunnen gratis advies inwinnen voor energiebesparing en zonne-energie, subsidies aanvragen voor bedrijveninvesteringszones (BIZzen) die willen verduurzamen of investeringsondersteuning aanvragen voor bedrijven die circulair willen werken.