AMSTERDAM - De gemeente zoekt een (combinatie van) partij(en), die gebouwen kan ontwikkelen die architectonisch aansluiten bij het monumentale stationsgebouw.

Opgave

De kavels waarop de blokken B en C gebouwd moeten worden, liggen tegenover het station en zijn ingesloten tussen de Julianalaan, Hugo de Vrieslaan, Bertrand Russellstraat en de Maliebaan. De twee gebouwen moeten gezamenlijk als één opgave en architectonische familie worden ontwikkeld. Ze moeten ruimte bieden aan maximaal 25.500 m² vloeroppervlak voor huurwoningen, detailhandel (waaronder een supermarkt), voorzieningen, broedplaats met werkruimten voor kunstenaars en een ondergrondse parkeergarage. De voorzieningen moeten bijdragen aan de levendigheid van het gebied. Het woonprogramma is gericht op middeninkomens en gezinnen.

Selectieprocedure

De procedure bestaat uit twee rondes. In de voorselectie wordt geselecteerd op kwaliteit in ontwerp van het gebouw en programma (woningen en voorzieningen). In de definitieve selectie wordt geselecteerd op programma, duurzaamheid en optiebieding. De brochure en bijlagen zijn gepubliceerd op het online marktplein voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid Tenderned, onder ‘Amstelstation: blokken B & C’. De definitieve gunning staat gepland voor juli 2018.

Amstelstation

De omgeving van het Amstelstation is in de loop van de jaren ingrijpend veranderd. Eerst lag het station op een terp met vrij uitzicht over de polder. Nu ligt het middenin de stad en is de herinrichting van de openbare ruimte rondom het station gestart, om het gebied weer levendig en aantrekkelijk te maken. In het stationsgebied komen de aankomende jaren onder andere nieuwbouw woningen, een verbeterd busstation, nieuwe tramlus, vernieuwd voorplein en een uitgebreide ondergrondse fietsparkeergarage.