AMSTERDAM - Vandaag, 10 december 2022, is Ursula den Tex benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgermeester Rutger Groot Wassink, vanwege haar inzet voor de documentaire fotografie in Amsterdam en in Nederland.


Ursula den Tex was van 1969 tot 1996 redacteur van het weekblad Vrij Nederland. Zij was één van de eerste schrijvende journalisten die het belang zag van documentaire fotografie als aanvulling op een geschreven artikel.

In 1992 heeft Den Tex Stichting Fonds Anna Cornelis opgericht om documentaire fotografen de financiële mogelijkheden te geven om hun werk uit te voeren. Door de steun die het Fonds biedt, kunnen fotografen onder meer naar andere werelddelen reizen In dertig jaar tijd heeft het Fonds Anna Cornelis bijgedragen aan 90 projecten van 74 verschillende fotografen: zowel ervaren fotografen als nieuwe talenten.

Vanwege haar grote bijdrage aan de de documentaire fotografie in Amsterdam en in Nederland, is Ursula den Tex benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.