AMSTERDAM - Vandaag, vrijdag 7 juni, heeft schrijver en dichter Guus Luijters de Andreaspenning ontvangen uit handen van burgemeester Halsema. Luijters ontving de onderscheiding voor het omvangrijke oeuvre dat hij de afgelopen jaren schreef over ‘zijn stad’ Amsterdam.

Luijters schreef tientallen boeken over de stad, zoals Klein Geluk, Lege Stad, en Rapenburgerstraat 1940-1945. Vorig jaar werkte hij mee aan Amsterdam in bijna 80 Boeken: Van Vondel tot Isik. Het proza van Luijters kenmerkt zich door toegankelijkheid en realisme.


Met zijn werk In Memoriam zorgde Luijters ervoor dat 17.964 kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd een naam en waar mogelijk weer een gezicht kregen.


Recent is, naar het werk van Luijters, de documentaire Verdwenen Stad uitgekomen. Hierin wordt op indringende wijze in beeld gebracht hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden onschuldige Joodse medeburgers uit Amsterdam werden weggevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen.

Vanwege zijn jarenlange verdiensten als schrijver voor en over de stad Amsterdam ontvangt Guus Luijters de Andreaspenning.

Andreaspenning

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.