AMSTERDAM - Op zaterdag 5 augustus vindt de jaarlijkse Canal Parade plaats. Deze botenparade is een wereldberoemd onderdeel van de Pride en trekt veel bezoekers. En bezoekers brengen afval met zich mee.

De botenroute start op het Oosterdok en eindigt via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht op het Westerdok. Langs de 6 kilometer lange kanaalweg en tussenliggende straten stapelt zich elk jaar een hoop afval op.

Extra bakken en inzet

Overdag worden in het centrum 500 extra festivalbakken en 1000 extra kliko’s geplaatst. Vanaf vroeg in de ochtend zet de gemeente circa 100 jongeren in die langs de botenroute afvalzakken uitdelen, bakken legen en de straat opschonen. Verder staan er 100 glascontainers. Bootjes vissen met schepnetten afval uit de grachten.

Grote schoonmaak

Om 17.00 uur komen de laatste boten aan op het Westerdok. Vanaf 20.00 uur zal het grotere afval worden ingezameld door huisvuilwagens. Om 22.00 uur begint ook de veegploeg in Centrum. Er zijn in de nacht totaal 120 mensen aan het werk om de stad schoon te krijgen. Ook vanuit andere stadsdelen worden medewerkers ingezet. De volgende ochtend zal de stad weer schoon zijn. Daarnaast is op zondag en maandag nog extra inzet van de reiniging.

Help ook mee de stad schoon te houden

Ondernemers en organisatoren van plein- en straatfeesten krijgen van de gemeente extra afvalbakken en bezems. Als bezoeker van de Pride kun je ook een belangrijke rol spelen bij het schoon houden van de stad! Gooi je afval niet zomaar op straat, maar zoek een prullenbak op. Zo helpen we elkaar om onze stad schoon te houden.

Clean Water

En ook dit jaar is Amsterdam Clean Water vertegenwoordigd op de Canal Parade. Op drie kleine boten varen vrijwilligers van het programma vooraan de parade om aandacht te vragen voor schone wateren. Daarbij worden schepnetten en vuilniszakken uitgedeeld aan woonbootbewoners en toeschouwers langs de route.