AMSTERDAM - Op nieuwjaarsdag ligt er 10,5 miljoen kilo afval op straat. De reinigingsdienst van de gemeente gaat op 1 januari al om 02.00 uur op pad.

Wanneer midden in de nacht het feestgedruis van de jaarwisseling in de straten afneemt, begint de werkdag van Zouhair el Baoudi. Hij is teamleider van de Reiniging in Centrum. Het is voor hem zijn vierde nieuwjaarsnacht dat hij werkt.

“Wij beginnen 1 januari om 2.00 uur en stoppen pas als het centrum schoon is. Met drie ploegen gaan wij de stad in om het afval op te ruimen en de stad weer netjes te maken. We starten bij het centraal station, het Rembrandtplein en het Leidseplein. Een extra schoonmaakploeg zorgt voor de schoonmaak bij het Scheepvaartmuseum en op de Nieuwmarkt. Om 6.00 uur werken we met alle ploegen samen op de Dam."

Vegen en spoelen

"We rukken uit met alle beschikbare veegwagens, spoelmachines en afvalwagens. Er gaat een aparte glaswagen mee. Vaak liggen de pleinen bezaaid met glas van de champagneflessen en papier van de vuurwerkdozen. We vegen en spoelen de straten schoon en legen de afvalbakken."

Complimenten

"Wat het leuke is aan werken met Nieuwjaar? We zijn midden in de drukte tussen de feestende mensen aan het werk. Wij krijgen veel complimenten. ‘Wat goed dat jullie dit doen!’ Dat is leuk om te horen. We doen het graag, het is leuk teamwerk op deze bijzondere dag."

Dagploeg

"Om 7.30 neemt de dagploeg het werk over. Zij gaan verder waar de nachtploeg is gebleven. Zij zorgen dat de grote pleinen en de ‘Rode Loper’ en de Wallen om 16.00 uur weer schoon zijn, en de omringende straten en fietspaden glas- en troepvrij."

Afval in de containers

"Wat de feestvierders zelf kunnen doen? Op de pleinen kun je je afval gewoon in de grote containers gooien. Dat helpt. Buiten de Rode Loper nemen bewoners en ondernemers zelf de bezem ter hand, zoals op de Noordermarkt.“

Veeg uw straatje schoon

Na alle feestelijkheden zo snel mogelijk weer een mooie, schone straat, wie wil dat niet? Doe mee en maak het schoonvegen van uw eigen straatje uw eerste goede voornemen. Er zijn speciale vuurwerkafvalzakken beschikbaar.