AMSTERDAM - Woensdag 22 maart geeft wethouder Abdeluheb Choho het startsein voor de campagne “Amsterdam maakt er wat van”. De campagne heeft een tweeledig doel; stimuleren van het scheiden van afval en aandacht geven hoe we samen kunnen zorgen voor een schonere stad. De gemeente neemt extra maatregelen om efficiënter en flexibeler te werken, te experimenteren en te leren van wat wel en wat niet werkt.  

Wethouder Abdeluheb Choho (Afval): “Amsterdammers  willen  steeds meer afval scheiden, en we maken dat gewoon makkelijker. Maar we spreken iedereen ook aan mee te werken aan een schonere en duurzame stad. Want dat moeten we echt samen doen.”

Iedereen in Amsterdam wil graag wonen en werken in een schone stad. Als we zorgvuldig omgaan met ons afval door het te scheiden, afval in prullenbakken gooien en de stad schoon houden, dragen we bij aan een betere toekomst. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Zowel aan het goed scheiden van afval als het schoonhouden van de stad. Amsterdam maakt er wat van. Doe je mee?

Afval scheiden wordt steeds makkelijker Zo wordt het scheiden van afval steeds makkelijker door de komende jaren het aantal ondergrondse containers voor gescheiden afval te verdubbelen. Ze komen ook dichter bij de huizen te staan. Voortaan kan dichtbij huis papier, glas, textiel en plastic in aparte containers worden gegooid. Van deze waardevolle stoffen kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt.

10 maatregelen voor een schone stad Speciale teams draaien het hele jaar door extra schoonmaakrondes in 10 gebieden. Er worden tot duizend extra afvalbakken geplaatst of herplaatst die goed herkenbaar en zichtbaar zijn voor de omgeving. De graffiti en kladvervuiling wordt aangepakt. Bij tien van de grootste evenementen is de stad binnen 12 uur weer schoon (denk aan Koningsdag en Gaypride). Er wordt samenwerking gezocht met ondernemers en bewoners. Want een schone stad is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Samen op pad De meeste klachten van bewoners die bij de gemeente binnenkomen hebben betrekking op afval en zwerfvuil. Handhavers gaan daarom samen met reinigers op pad om controles uit te voeren bij locaties waar vaak afval wordt gedumpt. Er wordt dan ergens schoongemaakt omdat het vies is en veel mensen er last van hebben. Niet omdat de straat nu eenmaal op de lijst staat.