AMSTERDAM - Een langgekoesterde wens is in vervulling gegaan: Amsterdam heeft als eerste in Nederland een multicultureel uitvaartcentrum. In het Afscheidshuis Amsterdam Zuidoost, tegenover station Bijlmer ArenA, kunnen mensen geheel volgens hun eigen wensen en rituelen afscheid nemen van een overleden dierbare. U bent op zaterdag 1 februari van harte welkom om er een kijkje te nemen.

Het nieuwe uitvaartcentrum is een ontmoetingsplek waar nabestaanden volgens hun eigen geloofsovertuiging en cultuur afscheid kunnen nemen van een overleden dierbare. Iedere cultuur of religie heeft zijn eigen rituelen. Daar is in het Afscheidshuis alle ruimte voor.

Aan alles is gedacht
Zo is het mogelijk om zelf te koken of een 24-uurswake te houden. Het Afscheidshuis heeft speciale voorzieningen, zoals een bewassingsruimte en extra grote toiletten voor de grote gewaden en hoofddeksels die sommige vrouwen dragen bij een uitvaart. En in de grote zaal kunnen wel 400 mensen.

Ideeën van bewoners
Het uitvaartcentrum kwam er na jarenlange voorbereiding en op aandringen van bewoners en bestuur van Zuidoost en de gemeenteraad. De onderneming die het Afscheidshuis ontwikkelde, sprak uitgebreid met bewoners over hun ideeën voor de uitvoering en inrichting. Het nieuwe team bestaat grotendeels uit bewoners van Zuidoost.

Enthousiaste reacties
Locatiemanager Mala Angna is blij en trots. “Overal in Amsterdam hebben we bijeenkomsten gehouden met verschillende groepen. In alle fasen van het plan. Regelmatig komen er nog mensen kijken om te zien hoe het geworden is en ze zijn allemaal erg enthousiast.”

Tweede stadshart
Angna: “Zuidoost is het tweede stadshart. Dat betekent dat hier ook alle voorzieningen moeten zijn die in een stad horen. Van geboorte tot en met overlijden. Stiekem hoop ik natuurlijk ook nog op een begraafplaats en een crematorium. Als het aan mij ligt, zijn die er morgen.”

Programma 1 februari
  • 11.00 uur: Rituele inwijding Afscheidshuis
  • Vanaf 11.30 uur: Gelegenheid om het Afscheidshuis te bezichtigen, met diverse ingerichte rouwkamers, bijvoorbeeld Ghanese en Hindoestaanse. Ook kunt u kennismaken met het team. Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd.
  • 15.00 uur: Einde

Meer weten
Afscheidshuis Amsterdam Zuidoost