AMSTERDAM - Rüya (10) uit stadsdeel Nieuw-West is komend jaar de nieuwe kinderburgemeester van Amsterdam. De nieuwe kinderburgemeester en kinderraad zijn vandaag door burgemeester Femke Halsema geïnstalleerd in de raadszaal van het stadhuis.


De leden van de kinderraad zorgen ervoor dat de wensen en ideeën van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Het is de zesde keer dat een kinderraad aan de slag gaat voor de gemeente Amsterdam. De nieuwe kinderraad start direct na de zomervakantie, zodat de termijn van de kinderraad gelijkloopt aan het schooljaar.

Rüya: “Ik vind het heel speciaal dat ik kinderburgemeester mag zijn komend jaar. Ik hoop hele nuttige dingen te doen samen met de kinderraad. Deze periode wil ik mij gaan inzetten voor vertrouwen en veiligheid voor kinderen.”

Amsterdamse leerlingen uit groep 7 en 8 konden zich hiervoor opgeven. De nieuwe kinderraadsleden die ook graag de rol van kinderburgemeester zouden willen vervullen, hebben daarvoor een pitch gehouden voor een jury bestaande uit de Kinderombudsman Annemarie Tuzgöl-Broekhoven, Pascal Tan van het programma Klokhuis en de voormalige kinderburgemeester Phileine. De jury heeft hieruit vijf kinderen genomineerd. De kinderraadsleden hebben vervolgens de nieuwe kinderburgemeester gekozen.

Rol kinderraad

Het afgelopen jaar gaf de kinderraad onder andere advies over het scheiden van afval, een schonere stad en het tegengaan van discriminatie. Ook hielpen de kinderraadsleden mee om gratis openbaar vervoer voor kinderen te promoten. De kinderburgemeester en kinderraad waren aanwezig bij verschillende ceremonies zoals de Nationale Herdenking op de Dam, de Kinderherdenking Slavernijverleden en Keti Koti.

De kinderraad bestaat uit 16 kinderraadsleden uit alle zeven stadsdelen en stadsgebied Weesp. De kinderburgemeester vertelt het college van B en W wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn voor de stad. De kinderburgemeester wordt daarbij geholpen door de kinderraad. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester of een wethouder mee naar bijzondere gebeurtenissen, en houdt soms een korte toespraak. De kinderraad komt vijftien keer in het schooljaar bij elkaar.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/kinderraad.