AMSTERDAM - Serveerster Milou schreef een open brief in het Parool: ‘néé, het is níet normaal om een foto van onder mijn rokje te maken’. Ook is het niet normaal om daarna te horen: ‘je droeg een rokje, dus je zal er wel om gevraagd hebben’. In Amsterdam is het juist de bedoeling dat je je veilig voelt op straat.

Stel, je bent serveerster. Het is een mooie en warme dag. Je besluit: het is een dag voor een rokje. Waarom niet? Vervolgens neemt een klant een foto van onder je rokje. Dan voel je je dus niet veilig. “Ik kreeg echt ontzéttend veel reacties op mijn verhaal. Er was veel begrip en de meeste reacties waren positief, maar er zaten er tussen die niet leuk waren”, vertelt Milou.
Het geeft aan dat er in Amsterdam nog winst valt te behalen op het thema ‘respect’.

Hier vijf reacties:

Rot op met je feminisme
“Rot op met je feminisme, kreeg ik te horen. Of: daar héb je weer zo’n feminist Het is zo’n woord waar iedereen een beeld bij heeft: een mannenhater uit de jaren 70 mét okselhaar. Dat ben ik niet, hoor. Maar ik hou niet van mensen die een ander niet respecteren, en ik ben vóór gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wie is er dan ook tegen gelijkheid?

Ach, het is gewoon een grapje, moet kunnen
"Je gaat het bijna zelf geloven als iedereen zegt dat je tegen een grapje moet kunnen. Maar ik vond het helemaal niet grappig. Je mag gewoon niet ongevraagd zo’n foto van iemand nemen. Net zoals je op straat niet zomaar iemand mag betasten of vernederen.”

Milou is aandachtgeil
“Het gáát helemaal niet alleen om mij. Maar ik ben degene die met een verhaal naar buiten komt. Want ik vind dat je niet zo met elkaar omgaat, zo ben ik opgevoed. Soms heb je een persoonlijk verhaal nodig, om een maatschappelijk probleem duidelijk te maken. En dat het iets is wat leeft, is wel duidelijk geworden.”

Wat toevallig dat het jou weer overkomt
“Dit soort dingen overkomen zoveel mensen. Alleen niet iedereen hangt het aan de grote klok.”

Waarom draag je dan ook een rokje.
“Waarom zou ik geen rokje kunnen dragen? Niemand heeft het recht om vanwege een bepaald kledingstuk iemand aan te raken of om te fotograferen als je dat niet wil. Vorige week raakte ik aan de praat met een jongen. Hij vertelde dat hij een foto had genomen van een meisje langs de Amstel vanwege ‘mooie billen in een string’. Ze lag in de openbare ruimte, dus dan vraagt ze er toch om. Het waren nu eenmaal mooie billen, dus die moesten worden vastgelegd, vond hij.”

Publiceren van billen

Dat je geen foto neemt van iemand die daar niet van gediend is, is een kwestie van fatsoen, respect en normale omgangsvormen.
Wie op een foto staat, kan zich soms ook beroepen op het 'portretrecht'. De foto mag niet worden gepubliceerd zonder toestemming van de gefotografeerde. Iemand kan zich beroepen op het portretrecht als de afgebeelde persoon een 'redelijk belang' heeft om zich tegen publicatie van zijn portret te verzetten. Vaak gaat het dan om een privacybelang. Van een 'portret' is sprake als iemand herkenbaar is afgebeeld. Een portret is niet alleen een herkenbaar hoofd. Ook gelaatstrekken, lichaamshouding, billen, attributen of omgeving kunnen een identiteit verraden.

Wat kun je doen tegen straatintimidatie?

Agressief om seks gevraagd. Achternagelopen. Uitgescholden om je geaardheid, beperking of geloof. Betast of in het nauw gedreven. Tot vervelens toe nageroepen?

Dit kun je doen:

  • In gevaar/Urgent? Bel de politie via 112
  • Politie of handhaver in de buurt? Spreek ze aan
  • Melding maken van het voorval via amsterdam.nl/overlast of bellen met 14 020. Dit helpt de gemeente om te weten waar het speelt .

Amsterdam tolereert straatintimidatie niet en trekt een grens. Straatintimidatie kan ook strafbaar zijn. Je veilig voelen op straat is voor alle Amsterdammers belangrijk. Uit onderzoek bleek dat 59% van de Amsterdamse vrouwen het afgelopen jaar geconfronteerd werd met een vorm van (seksuele) straatintimidatie. Van vrouwen tussen de 15 en 34 jaar had zelfs 83 procent hiermee te maken.