AMSTERDAM - Een eigenaar en sleutelbedrijf van een pand in de Kerkstraat hebben een recordboete gekregen van bijna drie ton. Zij gebruikten het pand als illegaal hotel. Omwonenden maakten hiervan melding.

De appartementen waren geboekt via Airbnb bij één en hetzelfde sleutelbedrijf. De toeristen betaalden tussen de 120 en 175 Euro per nacht voor hun verblijf.

Uniform verbouwd en ingericht

De appartementen waren uniform verbouwd en ingericht: een tweepersoonsbed en een slaapbank of alleen een slaapbank en een keukentje en badkamer. De ingang van het pand en de appartementen waren - net als veel echte hotels - voorzien van een elektronisch slot dat met een keycard wordt geopend.

Amsterdamse regels

Volgens de Amsterdamse regels mogen appartementen maximaal zestig dagen per jaar verhuurd worden en moeten ze een hoofdbewoner hebben. Aan zowel de eigenaar als aan het sleutelbedrijf werd een boete opgelegd van € 297.000 wegens woningonttrekking. Een record. De gemeente sommeerde de eigenaar en het sleutelbedrijf om de toeristische verhuur te staken.

Meer lezen?

Amsterdam biedt de ruimte aan bewoners die af en toe hun woning of woonboot willen verhuren aan gasten. Om Amsterdam leefbaar te houden gelden er wel regels.