AMSTERDAM - Vanaf 1 januari gaat Amsterdam over op een nieuw systeem van brievenbusstickers en kiest u bewust voor het wel of niet ontvangen van reclamedrukwerk.

In het huidige systeem betekent geen sticker op een brievenbus dat er (ongewenst) reclamedrukwerk bezorgd wordt. In het nieuwe systeem betekent geen sticker juist geen reclamedrukwerk. Dat kan een papierbesparing van 34 kilo per huishouden opleveren; omgerekend zijn dat voor de hele stad zo’n 6000 bomen per jaar.

Rechtszaak

Woensdag 22 november werd de gemeente door de Amsterdamse rechtbank in het gelijk gesteld in een rechtszaak tussen de gemeente en de folderbranche. Het verminderen en beter scheiden van afval is een belangrijke ambitie van de gemeente Amsterdam. In 2020 moet 65% van het afval gescheiden worden ingezameld. De gemeente wil daarom flink besparen op papier en het anders inrichten van het stickersysteem levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Geen sticker = geen reclamedrukwerk

Op dit moment hebben veel huishoudens in Amsterdam nog geen sticker op hun brievenbus. Het reclamedrukwerk dat deze huishoudens ontvangen, wordt echter slechts door 50% van hen gelezen en belandt daarom vaak bij het oud papier of in het restafval. Als u vanaf 1 januari geen sticker plakt, ontvangt u geen reclamedrukwerk meer. U ontvangt nog wel huis-aan-huisbladen, zodat u op de hoogte blijft van berichten van de overheid.

Ja-Ja sticker

Als u wel graag reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen wilt blijven ontvangen, kunt u vanaf 1 december een Ja-Ja sticker bestellen op www.amsterdam.nl/jajasticker. U kunt de sticker ook gratis ophalen bij een van de Stadsloketten.

De huidige Nee-Ja en Nee-Nee stickers blijven gelden en houden dezelfde betekenis. Een Nee-Ja sticker betekent geen reclamedrukwerk en wel huis-aan-huisbladen en de Nee-Nee sticker betekent dat beide niet ontvangen worden.